Kék hírek, bulvár

2009.08.11. 18:31

Állandó rettegésben élve otthon

A családon belüli erőszak rendőrségi adatok szerint legalább egymillió nőt és a hozzájuk tartozó gyermekeket érinti hazánkban. Leggyakrabban az alkohol az oka, hogy a családtagok – szóval vagy tettel – bántják egymást, de gyakran a szegénység, az iskolázatlanság és a munkanélküliség is erőszakot szül a családokon belül.

Hraskó István

„Kérem segítsenek! Addig míg nem késő! Elvagyok keseredve, mert édesanyámat a nevelőapám rettegésben tartja. Megfenyegette hogy megöli!” Az idézett levél vélhetően gyerekkorú írója már nem látott más kiutat az otthoni tragikus helyzetből, minthogy szerkesztőségünkhöz fordul. Mint írja, édesanyját már többször bántalmazta a férfi, aki azonban nem akar elválni az asszonytól – állandó rettegésben tartva így a családot.

A családon belüli erőszak sajnos manapság rengeteg embert érint; rendőrségi adatok szerint legalább egymillió nőt és a hozzájuk tartozó gyermekeket. A hivatalos jogi megnevezés számos megnyilvánulási formát takar, hiszen ide tartozik a szóbeli fenyegetés, a sértegetés éppúgy, mint a megfélemlítés, a szexuális erőszak vagy a fizikai bántalmazás. Bármilyen is azonban az elkövetési mód, ezek mind megmérgezik a családok életét, kétségbeesésbe taszítva feleséget, élettársat vagy éppen gyermeket.

– A tavalyi év során Bács-Kiskun megyében 523 bűncselekmény történt, amely a családon belüli erőszak körébe sorolható – mondta el lapunknak dr. Kővári Lídia rendőrőrnagy, a megyei rendőrfőkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője. – Ijesztően nagy, 131 volt a testi sértések száma, számottevő a kiskorú veszélyeztetése és a garázdaság is. Megnőtt a feljelentések száma a zaklatások miatt is, 2008-ban 77 ilyen esetünk volt.

Az osztályvezetőtől megtudtuk: az elkövetők döntő többsége, közel 90 százaléka férfi, míg az áldozatok túlnyomó része a gyengébbik nem tagjai közül kerülnek ki. Egyre általánosabbnak mondható, hogy a családi erőszak kiterjed az idős szülőkre, nagyszülőkre illetve a fogyatékos vagy sérült hozzátartozókra is. A leggyakoribb kiváltó ok az otthoni veszekedéseknél illetve veréseknél az alkohol. Sokszor viszont a szegénység, az iskolázatlanság, a játékszenvedély vagy a munkanélküliség vezet oda, hogy a férj a feleség vagy a gyerek ellen fordul. A feleségeiket bántalmazó férfiak harmada-háromnegyede gyermekeit is veri, és sokan szexuális visszaéléseket is elkövetnek.
– Amennyiben egy családon belül bűncselekmény történik, kollégáink minden esetben haladéktalanul megjelennek a helyszínen. Törekednek arra, hogy a felek indulatait csillapítsák és a törvényes rendet helyreállítsák. Külön-külön szóbeli meghallgatás útján próbálják meg tisztázni a konfliktushelyzetet, illetve tájékoztatják az érintetteket a segítségkérés lehetőségeiről – részletezte Kővári Lídia az ilyen esetekre jellemző rendőri intézkedést. – Sok esetben kerül sor előállításra is, amikor az elkövető kollégáink jelenlétében sem akarja abbahagyni családtagjai sértegetését, bántalmazását. Előállítás esetén az intézkedő rendőrök mindig értesítik az áldozatokat a szabadlábra helyezés várható időpontjáról.

További részletek a szerdai Petőfi Népében olvashatók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!