Kék hírek, bulvár

2009.06.24. 18:18

A borakadémia elnökének borászatát bezáratták

Három kiskunsági borászatot bezárt, egy negyediknek az üzemengedélyét is visszavonta a borminősítő igazgatóság. A borászatokat egyebek mellett „hamisított bor közfogyasztásra történő forgalomba hozatala miatt” büntették meg.

index.hu

„Az egyik bezáratott borászat a Magyar Borakadémia elnöke, Sümegi József tulajdonában van. Ő nem vitatja a büntetést, azt mondja, egy technológiai hiba miatt az egyik borukban a megengedettnél több répacukor volt; a szabályozás azonban aligha megfelelő, ha ők küldik be a mintát, a kifogásolt tétel forgalomba nem került, és jogilag mégis hamisításért kell felelniük.” – olvasható az index.hu hírportálon.

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Borminősítési Igazgatósága (OBI) harminc napra záratott be egy izsáki, egy soltvadkerti és egy bajai borászatot, és egy bócsai borászat üzemengedélyét visszavonta. A három bezáratott borászat közül az egyik a budapesti Keller Kft. bajai üzeme, mely Sümegi József tulajdonát képezi.

Sümegi József a Magyar Borakadémia jelenlegi, valamint a Magyar Szőlő és Bortermelők Szövetségének volt elnöke.

A Keller, a soltvadkerti Borletin Kft. és az izsáki Mart-Den Bt. „jelentős kötelezettségszegés, hamisított bor közfogyasztásra történő forgalomba hozatala miatt” kapott büntetést – áll a borminősítő hatóság határozatában. Az üzemengedélyét elveszítő bócsai pincét a fentieken túl a bortörvény előírásainak „nem megfelelő, rossz minőségű borok ismételt közfogyasztásra történő forgalomba hozatala miatt” is büntetést kapott.

A hatósági döntés azonnal végrehajtandó, vagyis a héten már nem nyithattak ki az üzemek.

„A borminősítő határozatát nem vitatjuk, de az ügyet nagyon sajnáljuk. Kellemetlenül érint minket ez a dolog, hiszen a húsz éve fennálló, a költségvetésbe ez alatt az idő alatt egymilliárd forintnyi adót és illetéket befizető borászatunknak eddig semmi ilyen jellegű problémája nem volt” – nyilatkozta Sümegi József az index.hu portálnak.

Sümegi elmondása szerint egy asztali bor forgalomba hozatali engedélyére küldtek be mintát az OBI-nak, amely később kontrollmintát kért a borászattól. Ennek bevizsgálása után kapták a határozatot, melyben az állt, hogy a borban a répacukor aránya nagyobb a megengedettnél. Sümegi szerint ilyen hiba bárhol előfordulhat, annak elsősorban technológiai okai lehetnek. Viszont ez borhamisításnak minősül a bortörvény szerint, így jogilag helytálló az OBI döntése. Ugyanakkor a borász nehezményezi, hogy a részletes indoklást még nem kapták meg. Szerinte így nem tudják megvédeni magukat, csak annyit tudnak, hogy az üzemet be kellett zárni, és az OBI az ügyet átadta a pénzügyőrségnek. „Kicsit merev ez az intézkedés, különösen úgy, hogy mi jóhiszeműen jártunk el, és nem is került forgalomba a bor” – mondta Sümegi.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!