Kék hírek, bulvár

2009.05.21. 17:57

Útszélen heverő tetemek

Tizenhét elhullott disznó hevert Kecskemét határában. Járványveszély nincs, a boncolási eredményekre még várni kell.

Bajáki Zsanett

Tegnap (szerda) és ma (csütörtök) is döglött disznótetemekre bukkantak a Békéscsaba felé vezető 44-es út mentén húzódó árokban. Szinte lehetetlen kideríteni, ki hagyta az árokparton a dögöket.
– Eddig összesen tizenhét elhullott disznót szállítottunk el a Közút Kht. és a nyárlőrinci önkormányzat megrendelésére – tájékoztatta a Petőfi Népét Tóth Zsigmond, a Mentsvár az Állatokért Alapítvány kapcsolattartója. – Először Nyárlőrinc mellett fedeztek fel tetemeket, majd a 44-es út tizenegyes kilométerénél bukkantak újabb állatokra. Nagyon ritkán fordul elő, hogy ilyen mennyiségben hagyjanak dögöket az út mentén, hiszen itt közel 672 kilónyi húsról van szó. Értesüléseink szerint a boncolást már szerdán meg is kezdték.

A dögkúti leadás helyett – spórolás miatt – sokan inkább az útszéli erdőket, árkokat vagy az elhagyott telkeket választják arra, hogy megszabaduljanak elhullott háziállataiktól.
– Eddigi ismereteink alapján nagyjából két óra telhetett el a tetemek kidobása és a felfedezésük között – mondta dr. Hegedűs Dénes, járványügyi igazgató-helyettes. – Úgy tűnik, hogy valamilyen túlmelegedés vagy fulladás okozta az állatok halálát, de a pontos boncolási eredményekre még legalább öt-hat napot várni kell.

Noha a fertőzésveszély mindig fennáll, pánikra semmi ok, hiszen ez az eset csak látványosabb, mint a többi, de lényegét tekintve ugyanaz. Bár a törvények megfelelőek Magyarországon még mindig sokakból hiányzik az a fajta kulturáltság, hogy ne így szabaduljanak meg a véletlenül elhullott állataiktól. A helyes viselkedés az volna, hogy a tetemeket a legközelebbi gyepmesteri telepre szállítják – mondja az igazgató-helyettes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!