Kék hírek, bulvár

2009.05.15. 18:31

Beszűkült tudatállapotban ölt a gimnazista?

Sokak számára még mindig érthetetlen, miképpen veszthette el annyira a fejét a hétfői kecskeméti tinigyilkosság elkövetője, a 17 éves Nándor, hogy több késszúrással végezzen barátnőjével. Hogy mi történhet ilyenkor az elkövetővel az utolsó pillanatokban, arra próbáltunk választ keresni Tari Annamária pszichológussal.

Magyarvári Annamária

– Rengeteg hozzászóló tette fel itt a baon.hu-n is a kérdést: vajon mi játszódik le ilyenkor az elkövető fejében, személyiségében? Miként lesz egy normális életet élő fiatalból pillanatok alatt gyilkos?
– Nem ismerjük az utolsó percek történéseit, de egy biztos: minden ilyen "váratlan" és megmagyarázhatatlan cselekménynél az elkövető egy úgynevezett tudatszűküléses állapotba kerül. Ilyenkor a tudatos kontroll kikapcsol, és pillanatokra, percekre kibillen a tudatos viselkedés. A beszűkült tudatállapotban a személy elveszti a realitásérzékét, minden figyelme csak egyetlen dologra fókuszál: kiélni az indulatait, levezetni a fékezhetetlen dühöt, a testi energiákat.

– Pár pillanatra ez még akár magyarázat is lehet. De ez esetben a fiatal elkövető tette után elhagyta a helyszínt, bezárta az ajtót, majd órákig bolyongott a városban. Nem hívott segítséget, igaz, a bűnjeleket sem tüntette el... 
– Szakkifejezéssel élve ezt a jelenséget úgy hívjuk: a realitás funkció felfüggesztődik. Vagyis a tudati kontroll nem állt vissza nála még órákig. A helyszín elhagyás, a bóklászás is arra utal: ez a fiú valószínűleg abban az állapotban még fel sem fogta, meg sem értette, mit tett.

– A bíróságon a fiú beismerte tettét, de nem tett vallomást. Ez utalhat valamire?
– Valószínűsíthető, hogy benne iszonyú erős elfojtás alatt van azóta is, ami történt. Hogy tudatában van-e már a tette súlyosságának, következményeinek, azt nem tudhatom. De az elképzelhető, hogy az érzelmi elfojtás miatt még nem is tud beszélni a történtekről.

Ki a felelős?

– A beírók egy része a szülőket, pedagógusokat, a felnőtt társadalmat is okolja, az ilyen esetek számának növekedéséért. Lehet ennek alapja?
– Annyiban igaza van a hozzászólóknak, hogy a mai fogyasztói társadalom működése az érvényesüléshez, megkövetel egyfajta nárcisztikus és agresszív személyiséget. Aki nem elég rámenős, nem tud kiállni magáért, az nem tudja megtartani a már kivívott pozícióját akár egy csoportban, akár a munkahelyen. Mindez más tényezőkkel együtt előidézheti, hogy növekszik az agresszió, úgy a kommunikációban, mint más területeken.

[caption id="" align="alignleft" width="160"] Tari Annamária
[/caption]

Tari Annamária klinikai pszichológus, pszicho terapeuta. Szűkebb szakterülete a pszichoanalízis.

Tari Annamária tizenöt éves korában döntötte el, hogy pszichológus lesz.

Első diplomáját gyógypedagógusként szerezte, de a főiskola utolsó évében már felvételizett az ELTE-re, pszichológia szakra.

A médiaszereplést a kilencvenes évek második felében kezdte: először az MTV Repeta műsorába hívták rendszeresen tanácsot adni. Legtöbben az RTL Klub Reggeli című műsorából vagy a Viva zenei csatorna Intim szféra című műsorából ismerhetik. De szerepelt a Magyar Rádió, a Klubrádió és a Radiocafé több adásában is.

2003-ban jelent meg első könyve Intim szféra címmel, mely a 17-25 éves korosztály problémáival foglalkozik.

– Más vélemények a média negatív szerepét emlegetik, az erőszakos filmeket, számítógépes játékokat...
– Sajnos ez is tény. Ez a generáció, amihez a fiú is tartozik, (az úgynevezett Y generáció) már olyan erős vizuális kultúrában nőtt fel, ahol sajnos a gyerekkorban a képernyőn látott agresszió jelentős mennyiségű, és ez az ő életükben bizony szerepet játszik. Ez nem azt jelenti, hogy ők kíméletlenebbek lennének egymással, - hiszen ugyanúgy vágynak a meleg, elfogadó szeretetre mint mindenki - csak számukra jóval megszokottabbak a drámai képek, események, mint a korábbi generációknál.

– Lehet magyarázatot találni az ilyen különösen extrém, hirtelen indulat-megnyilvánulásra?
– Ezt a fiút csendes, jóravaló srácként ismerte a környezete. A tettének súlyossága azonban valószínűsíti, hogy kell lennie valamilyen elfojtásnak, agressziónak a személyiségében. Ennek feltárása az elmeszakértői és pszichiáteri vizsgálatok feladata lesz.

Első diplomáját gyógypedagógusként szerezte, de a főiskola utolsó évében már felvételizett az ELTE-re, pszichológia szakra.

A médiaszereplést a kilencvenes évek második felében kezdte: először az MTV Repeta műsorába hívták rendszeresen tanácsot adni. Legtöbben az RTL Klub Reggeli című műsorából vagy a Viva zenei csatorna Intim szféra című műsorából ismerhetik. De szerepelt a Magyar Rádió, a Klubrádió és a Radiocafé több adásában is.

2003-ban jelent meg első könyve Intim szféra címmel, mely a 17-25 éves korosztály problémáival foglalkozik. Tari Annamária -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!