Kék hírek, bulvár

2009.04.16. 20:43

A rendőrök maguk döntik el, hogy merre járőrözzenek

A kiskőrösi rendőrkapitányságon a járőröket érdekeltté tették a bűncselekmények számának csökkentésében. A módszert most vezetik be más Bács-Kiskun megyei kapitányságok is.

Balai F. István

– Mi az új módszer lényege? – kérdeztük Arató László alezredest, a kiskÕrösi rendőrkapitányság vezetőjét.
– A rendőrségen régi gyakorlat, hogy a járőr, vagyis az autóval közlekedő és a közterületet ellenőrző két rendőr a parancsnokától útiránytervet kap. Így ha éppen a város másik végén van, amikor valamilyen bűncselekmény történik, nem lehet felelősségre vonni, hiszen a parancs szerint járt el. Az új módszer ezen változtatott. A járőr nem kap részletes útiránytervet, viszont a gazdájává tettük a területnek.

– Így nagyobb lett az érdekeltsége a bűncselekmények megelőzésében?
– Igen, mert annak alapján értékeljük a munkáját, hogy a szolgálati ideje alatt hány feljelentés érkezett a területről. Természetesen csak az olyan bűncselekménytípusoknál, amelyek a járőr megjelenésével megelőzhetők vagy félbeszakíthatók, vagy tetten érhető az elkövető. Elsősorban a garázdaság, vagy a közterületről induló vagyon elleni bűncselekmények tartoznak ide.

– Mit mutatnak az eredmények?
– Az első negyedévben a tavalyihoz képest 172-ről 105-re csökkent az ilyen bűncselekmények száma, mert a járőr tudta, hogy hol kell megjelennie.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Arató László alezredes
[/caption]

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!