Kék hírek, bulvár

2009.03.21. 15:56

Szorosabbra zárják a soraikat

A Petőfi Népe és a megyei rendőr-főkapitányság pályázatot írt ki Az év rendőre címre. A kiválasztás szempontjairól és a rendőri munka időszerű feladatairól beszélgettünk Dávid Károly dandártábornokkal, a megyei főkapitányság vezetőjével.

Balai F. István

– Ki a jó rendőr? Elég-e, ha kiváló a szakterületén, vagy egyéb tulajdonságokkal is rendelkeznie kell?
– A szakterületén természetesen eredményes munkát kell végeznie annak, aki Az év rendőre megtisztelő címet elnyeri. A jelöltek kiválasztásában azonban több más szempontra is tekintettel voltunk. A jó rendőrnek naprakészen tisztában kell lennie a munkájához kapcsolódó jogszabályokkal, ezért folyamatosan képeznie kell magát. A szakmai felkészültségen túl fontos a kollégákkal szembeni segítőkészség, a bajtársiasság szelleme is. Az erkölcsi feddhetetlenség szintén, hogy a korrupciónak lehetőleg az árnyéka se vetüljön a testületre.

– A rendőrségről kialakított képet számos más tényező is befolyásolja.
– Igen, ezért az általános műveltség is szempont volt a jelölésnél. A jó rendőr ápolja a kapcsolatokat a törvénytisztelő lakossággal, hiszen a polgárok bizalma eredményesebbé is teszi a munkát. A külső megjelenés is fontos, amiben a szélsőségeket kerülve, a közízlést a legjobb követni. A rendőr nem tehet akármit a magánéletében sem. Civilben is példát kell mutatnia, mert így is méltatlanná válhat a hivatásra.

– Az utóbbi időben mintha megelégelte volna a rendőrség, hogy szolgálati titkok szivárognak ki.
– Sajnos előfordul, hogy egy-egy nyomozásról idő előtt jelennek meg olyan értesülések, amelyek csak belső, rendőri körökből származhatnak. Nehéz megállapítani, hogy miként kerül ki az információ. Szorosabbra kell zárni a sorainkat. Erről rendszeresen beszélek a jelenleg zajló kapitánysági állománygyűléseken. A meggyőzésben jobban hiszek, mint a fenyegetésben.

– Jelenleg milyen eredményekkel büszkélkedhetnek és milyen gondokkal szembesülnek a Bács-Kiskun megyei rendőrök?
– A tavalyi munka eredményeként a bűnügyi statisztika javult. Akár az élet elleni, akár a vagyon elleni vagy a közlekedési bűncselekményeket nézzük. Ha ez mégsem érződik az emberek biztonságérzetén, azért lehet, mert néhány súlyos ügy borzolja a kedélyeket. Ilyen például a közelmúltban történt buszrobbantás, amiről szintén szivárogtak ki idő előtti információk. Ráadásul olyanok, amelyek csak feltételezések és csak a nyomozás egyik irányát mutatják a többi közül. Dolgozunk az ügyön, eredményre számítok. Sikerünknek tartom, ahogyan elkezdtük a rendőri és határőri munka integrációját, gond viszont a létszámhiány.

– Milyen feladatokban tudta egymást leginkább segíteni a rendőri és határőrizeti szakterület?
– A két szerv egyesítése után azonnal megkezdtük a képzést annak érdekében, hogy a rendőrkapitányságok és határrendészeti kirendeltségek szerepet vállalhassanak egymás munkájában. A leggyorsabb eredményt abban tudtuk elérni, hogy a kiskunhalasi, egykori Bácska határvadász századot közrendvédelmi feladatokba is bevontuk. Így sikerült felszámolni kiskunfélegyházi fiatalok rendszeres éjszakai randalírozását. Előfordult az is, hogy az együttműködés eredményeként például kunszentmiklósi rendőrök igazoltattak és fogtak el szerb határsértőket. A folyamat kezdetén vagyunk, további lehetőségeket is látok az összefogásra.

– Mi a létszámgondok oka és hogyan orvosolható?
– Bács-Kiskunban jelenleg mintegy 230 betöltetlen rendőri álláshely van. Ha lenne ember, biztosan kapnánk költségvetési fedezetet az illetményükhöz. A hiány okát egyrészt a nyugalomba vonulást kiváltó körülményekben látom, másrészt abban, hogy nagyobb anyagi megbecsülésre is szükség volna. A szűkös létszám miatt az állományra nagyobb munkateher hárul, s ez sem vonzó. A nehézségek ellenére sikerült azonban jó toborzó munkát végezni, mert a tavalyi 170-es kiáramlás mellett – amiből 108 a nyugdíjazás – csak 69-cel vagyunk kevesebben. Az integráció arra is lehetőséget adott, hogy az alacsonyabb létszám mellett is fokozzuk a közterületi jelenlétet. Az idén várunk 40 végzős szakközépiskolást, valamint civil diplomásokat is, például informatikusokat, akikre az internetes bűnözés felderítésében számítunk.[caption id="" align="aligncenter" width="344"] Dávid Károly dandártábornok, a megyei főkapitányság vezetője
[/caption]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!