Kék hírek, bulvár

2009.02.12. 09:05

Mégis meghallgatja a bíró Gyurcsányt és Jánosit?

– Én a börtönben is jóban vagyok mindenkivel – mondta szerdán a bíróságon Zuschlag János. A kecskeméti tárgyalóteremben nem kis derültséget keltett a mondat.

N. N. M.

Zuschlag János több pontban is megerősítette a vádiratot, és beismerte a terhére rótt bűncselekmény elkövetését - írja a Petőfi Népe. Mint ismeretes: a volt szocialista képviselőt az a vád terheli, hogy mintegy 75 millió forint közpénzt szerzett jogtalanul, ifjúsági szervezetek fiktív pályázataival.

A maga részéről nem is mondaná fiktívnek, egyik „társulatot” sem

Zuschlag elismerte: tisztában volt azzal, hogy fiktív számlák kerültek be az elszámolásokba, azt viszont tagadta, hogy a „kamu” bizonylatok elkészítésére ő adott volna utasítást.
Hozzátette: ezek a számlák valós programok utólagos elszámolására szolgáltak. Elismerte, hogy az ő ötlete volt személyi titkára, Lados István erdélyi bújtatása. Ezt azonban védekezési taktikaként fogja fel még ma is. Valamint nem tagadta azt sem, hogy fiktív egyesületek nevében szereztek pályázati pénzeket. Csak papíron létezett, ezért valójában nem működött, tényleges tevékenységet nem folytatott az Atlasz, a VörösfenyÕ, a XXI. Századi Kulturális és az Y-Generáció Egyesület. Zuschlag azzal magyarázta ezek létrehozását és pályáztatását, hogy a FIB-programok (a Fiatal Baloldal a Magyar Szocialista Párt ifjúsági szervezete volt) segítették elő, FIB-es rendezvények gazdasági hátterét szolgálták. Kizárólag csak finanszírozás szerzésére használták fel a nem létező egyesületeket. Emiatt egyébként a szocialista politikus – mint  kijelentette – a maga részéről nem is mondaná fiktívnek, egyik „társulatot” sem.

Zuschlag arról is beszélt, hogy emberi kapcsolatai mindig kiválóak voltak

Egyetlen politikusnak sem okozott álmatlan éjszakát szerdai vallomásával Zuschlag. Ezt egyébként már az elején leszögezte, amikor biztosította Fodor Endre bírót arról, hogy „bizonyos szint” fölé nem megy a mondandójával, és korábbi párttársaira sem tett terhelő kijelentéseket. Emiatt a közönség körében megleheőÕsen unalmasnak vélt vallomás egyetlen kiugró pontja az lett, amikor Zuschlag arról beszélt, hogy emberi kapcsolatai mindig kiválóak voltak.

Egyelőre nem hallgatják meg Gyurcsányékat

A tárgyalás elején egyébként Fodor Endre bíró elutasította azt a korábbi ügyvédi indítványt, hogy hallgassák meg tanúként a büntetőperben Gyurcsány Ferencet, Orbán Viktort, Dávid Ibolyát, Fodor Gábort, Deutsch Tamást, Jánosi Györgyöt, Göncz Kingát és Demszky Gábort. A kecskeméti ügyvéd, Sándor László – mint decemberben hírt adtunk róla – azzal indokolta a politikusok kihallgatását, hogy véleménye szerint a vádbeli időszakban a pártfinanszírozás és a pályáztatás kódoltan magában hordozta a korrupció lehetőségét.

A bíró egyelőre szükségtelennek vélte a politikusok meghallgatását. Fodor Endre egy példával illusztrálta ezt. Ha például egy bankrablásnál a tárgyaláson vizsgálják a pénzintézet biztonsági intézkedéseit, védelmi rendszerét, nincs szükség  arra, hogy általában a magyar bankok védelmi helyzetét is elemezze a bíróság. Fodor bíró mindemellett hozzátette: nem tartja kizártnak, hogy esetleg késÕbb más tanúk vallomása miatt a korábbi sportminiszterek – Gyurcsány, Deutsch, Jánosi – és Göncz kihallgatására is szükség lehet. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!