Kék hírek, bulvár

2009.02.21. 08:08

Közbiztonság : mellébeszélés helyett több rendőr kellene

Némely bűnügy hatalmas felháborodást okoz országszerte. De rengeteg kisebb-nagyobb bosszúság is éri az embereket a rossz közbiztonság miatt.

PN

A kecskemétiek a Széchenyivárosban érzik legkevésbé biztonságban az értékeiket. A harmincezer lakosú városrészben lakók többsége csak az estéket tölti otthon, gyakran még a szomszédok sem ismerik egymást. Az idegeneket észre sem veszik. A hírek gyorsan terjednek, itt szinte mindenki tud a környéken elkövetett valamilyen bűncselekményről.
- Sok a lakásbetörés, az autók sincsenek biztonságban, féltjük a gyerekeinket az iskolák környékén és a játszótereken csoportokban garázdálkodó fiataloktól. A vandálok pedig szinte mindent összefirkálnak, tönkre tesznek - panaszkodnak egymás szavába vágva az egyik bolt vásárlói.
Az egyik presszó pultos hölgye egy trükkös lopás áldozataként eleveníti fel a vele történteket. - Egyedül voltam, amikor az a két fiatalember bejött - emlékszik vissza. - Az egyik kért egy fröccsöt, a másik bement a vécébe. Aztán kiabálni kezdett, hogy ömlik a víz a falból. Mire észre vettem, hogy szándékosan tépte ki a csövet, a másik már ki is ürítette a kasszát. Úgy hallottam, aznap rajtam kívül még jártak néhány kocsmában.

Egy másik üzlet tulajdonosa a gyakori gépkocsifeltörésekre panaszkodik. - Már a rendőrök is sokalják, ami itt történik - mondja Pál. - Elég csak pár percre őrizetlenül hagyni az autót, máris betörik az ablakát. Sokszor az üvegkár több, mint az ellopott holmi értéke. Jó ötletnek tartom, hogy szórólapokon figyelmeztetik az autósokat, hogy ne hagyjanak semmit a kocsiban. Szinte sehol sincsenek biztonságban az értékeink. Az egyik ismerősömet a garázsban fosztották ki. Nyitva hagyta a kaput, úgy rendezgetett az autóban. Beszaladt egy srác és vitt mindent amit elbírt. A jogszabályokat kellene szigorítani, a rendőrök a húszezer forint alatti szabálysértésekkel nem foglalkoznak.

Rögtönzött közvéleménykutatásunk szerint a városközpontban, a vasútállomás előtti parkban és a buszpályaudvar környékén sem érezhetjük magunkat mindig biztonságban. Az utcai rablások, garázdaságok többsége itt történik. Az áldozatok pedig gyakran feljelentést sem tesznek. Csakúgy, mint a megszólalóink többsége, félnek a bosszútól. Ráadásul sokan úgy vélik, hogy a rendőrök úgysem tudják elkapni a tetteseket.

- Engem a Burga utcában támadott meg egy biciklis suhanc - panaszkodik egy idős asszony. - Amikor mellém ért, ki akarta kapni a táskát a kezemből, de jó erősen szorítottam. Aztán visszafordult, csúnyán szitkozódott és el akart gázolni. Szerencsére befordult a sarkon egy gyalogos.

Nézőpont ITT.

További részletek a Petőfi Népe szombati számában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!