Kék hírek, bulvár

2008.11.17. 16:16

Prima díjra jelölt: Kerényi József

Kispesten született 1939-ben. 1963-ban végzett a Budapesti Műszaki Egyetemen. 1964 és 1984 között a Bácstervnél dolgozott Kecskeméten.

Petőfi Népe/Baon.hu

Jelentős szerepet játszott a városközpont rekonstrukciójában, a sétálóutca, a Kodály Intézet, a Zsinagóga kialakításában. A Budapesti Műszaki Egyetem habilitált egyetemi tanára. A posztgraduális mesterképzési program vezetője, a Magyar Művészeti Akadémia tagja.

Jelenleg Az építészet alapjai és a komplex környezettervezés című tantárgyakat oktatja. Az Építészmérnöki Kar Mestertestületének elnöke, a Magyar Művészeti Akadémia alapító tagja, az ÉpítőmÛvészeti Doktori Iskola vezetője. Tanítványaival a közelmúltban - helyi szakemberekkel együttműködve - tervkoncepciókat dolgozott ki a kecskeméti városközpont megújítására.
Jelenleg az értékes, eredeti gondolatokban gazdag anyag könyvben történő kiadásának előkészületei folynak.
- Bízom benne, hogy ez az anyag hosszú távon jó vitaalapot szolgáltat a megyeszékhelynek. Továbbra is fontosnak tartom, hogy az Építőművészeti Doktori Iskola jól működjön, ez azonban folyamatosan sok munkát igényel. Közben azért természetesen számos egyéb tennivaló is foglalkoztat. Tizenkettedik éve dolgozom a budai Ybl villa helyreállításán, szép és aktuális feladatom a székesfehérvári Vörösmarty Színházban a Revizor címÛ darab díszleteinek tervezése. Az előadás premierje decemberben lesz. Bőségesen van elfoglaltságom az egyetemen, tanítok, diplomatervek konzulense, vezetője vagyok - mondja az építész-tervező.

– Tamási Áronnak igaza van, amikor azt írja: Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne. Számomra ez a jelölés azt is jelenti, hogy az Alföld, a Kiskunság befogadott. Az itthon mellett van otthonom is: Budapestről mindig hazamegyek Kecskemétre.

Magyar irodalom: Miklya Luzsányi Mónika

Magyar színház- és filmművészet:

Mikulás Ferenc

Magyar képzőművészet: Szappanos István

Magyar tudomány: Dr. Csatári Bálint

Magyar oktatás és köznevelés:

Alföldyné Dobozi Eszter

Magyar építészet és építőművészet:

Kerényi József

Magyar népművészet és közművelődés:

Csík Zenekar

Magyar zeneművészet: Szilágyi Áron

Magyar sport: Vereczkei Zsolt

Tehetséges fiatalok: Csupor Balázs

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!