Kék hírek, bulvár

2008.08.27. 10:18

Testrészvesztéssel is járhat - Motorosbaleset statisztikák Bács-Kiskunban

Általában a motorosok közül kerülnek ki a baleseti sebészet legsúlyosabban sérült betegei.

BéZs.

Ha baleset történik, a motoros csak szerencséjében bízhat, no meg a gerincvédőben és a sisakban.
Lapunk a megyei kórház baleseti sebészetének osztályvezető főorvosától megtudta: az utóbbi időben nem emelkedett a balesetet szenvedett motorozók száma.
– Sebészetünkön továbbra is az autóbalesetek adják a legtöbb sérültet – mondja dr. Gera László. Az erőszakos bűncselekmények sebesültjei is egyre többen vannak.


Mint megtudtuk: a legek listáját azért bizonyos téren a motorosok vezetik.
– A motorosok közül kerülnek ki a legsúlyosabb sérüléseket szenvedő betegeink – magyarázza dr. Gera. – Gerinc-, koponya- és végtagtörések, zúzódások is velejárói lehetnek egy-egy ütközésnek. Testrészvesztést, belső szervi károsodást is kockáztat, aki nyeregbe száll.

[caption id="" align="aligncenter" width="368"] A motorost nem védi légzsák, karosszéria, biztonsági öv
[/caption]

A főorvos, aki maga is motorozik, több felelősségérzetet vár el minden közlekedőtől. „Körültekintőbbnek és higgadtabbnak kellene lenni az országutakon. Magam is motorozom, és vezetés közben szem előtt tartom: nem csak én vagyok a sztrádán.”

Idén az első hét hónapban harminc motorosbaleset történt a megyében.
– Ezekben ötvenöt ember sérült meg, hárman életüket vesztették, harminchárman súlyos sérüléseket szenvedtek – részletezi az adatokat Mihályné Bornemisza Eleonóra, a rendőr-főkapitányság szóvivője. – A korábbi évekhez képest csökkent a motorkerékpárral, segéd-motorkerékpárral történt ütközések száma.

A szóvivő a baleset-megelőzés érdekében kifejtett rendőrségi tevékenység fontos elemének tartja a Féken tartott lendület elnevezésű rendezvénysorozatot. Ennek keretében a kecskeméti gokartpályán ügyességi pályán is próbára tehetik magukat a motorosok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!