Kék hírek, bulvár

2008.08.11. 15:16

A fiatalok bárkit útbaigazítanak, közben beszélgetnek is vele

A fiúkkal nincs semmi gond, de a lányok mindenben igyekeznek jobbak lenni az erősebbik nem képviselőinél.

H. R.

A külföldi turisták tájékoztatása mellett bizonyos fokú bűnmegelőzési feladatot is ellátnak azok a fiatalok, akik a kiskunfélegyházi rendőrkapitányság felhívására jelentkeztek erre a sajátos szolgálatra, melyek ötlete Kapus Krisztián városatya fejéből pattant ki. A kilenc önkéntes rendőr (ennyien jelentkeztek) mindegyike Tourist Police feliratú pólót kapott. Ebben már messziről látni, kivel van dolgunk.

Seres Dezső alezredes lapunknak elmondta: a kilenc –  szünideje egy részét feláldozó – fiatal közül kettő lány. A fiúkkal nincs semmi gond, de a lányok mindenben igyekeznek jobbak lenni az erősebbik nem képviselőinél. Hetente három alkalommal, napi négy órát (elsősorban délutánt) töltenek el járőrözéssel a rendőrség által kijelölt útvonalon. Komótosan járnak, figyelnek, egészen addig, amíg felbukkan egy turista.

Az idegenről már messziről lerí, hogy fogalma sincs, melyik táján van a világnak. Mielőtt eluralkodna rajta a görcsös rémület és pánikhangulat, a szolgálatkész fiatalok elszántan odalépnek és felajánlják segítségüket. Magyarul, németül, angolul, franciául és spanyolul. Ettől a turista szemmel láthatóan megkönnyebbül. A fiatalok térkép segítségével útba igazítják, egy darabon elkísérik, majd érzékeny búcsút vesznek tőle, és sokáig integetnek. A meghatódott turista pedig hazamegy, és mindenkinek elújságolja, milyen áldott lelkű fiatalok élnek Magyarországon. Jövőre aztán az egész falut vagy várost Kiskunfélegyházára küldi városnézésre... De komolyra fordítva szót, a két lány elmondta: épp ilyen nyári munkára vágytak. Az idegennyelvekkel nics gondjuk, félni senkitől sem félnek, beszélgetni és másokon segíteni pedig kifejezetten szeretnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!