Kék hírek, bulvár

2008.03.15. 09:08

Halálos gázrobbanás - Törvénytelen bírói döntés Kecskeméten

Újra kell tárgyalni a kunadacsi gázrobbanás büntetőperét a Kecskeméti Városi Bíróságon, mert törvénytelenül zárta ki a bíró a nyilvánosságot.

Noszlopy

A Magyarországon precedens értékű döntés hátterében az áll, hogy dr. Szeleczky Zoltán bíró úgy döntött tavaly: nem engedi be a tárgyalásra a Petőfi Népe – egyúttal a Baon.hu – tudósítóját, sőt kizár minden érdeklődőt a tárgyalóteremből.

A jogban járatos szakemberek azonnal felkapták a fejüket 2007 őszén, amikor kiderült, hogy a kunadacsi raklapgyártó üzemben 2005. február 9-én történt, három halottat és tíz sérültet követelő gázpalackrobbanás büntetőügyét zárt ajtók mögött tárgyalja a kecskeméti bíró. Az előzmények: Az ügyészség Cs. I., a raklapüzem tulajdonosa, valamint P. L. kunadacsi benzinkutas ellen emelt vádat. Több ember halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett, szándékos veszélyeztetés, és közveszély okozás miatt kerültek a Kecskeméti Bíróság elé, mert az ügyészség szerint ők a felelősek az üzemben történt robbanásért.
         
Csakhogy a büntetőper kezdetén, példátlan módon bezárták a tárgyalóterem ajtaját a nyilvánosság előtt. Dr. Szeleczky Zoltán kecskeméti bíró „erkölcsi” okokra hivatkozott, amihez azonnal csatlakozott az egyik vádlott védője is: ő „pertechnikai okokról” beszélt.

A jogszabályok értelmében a bíróságok állami vagy szolgálati titok védelmében, illetve erkölcsi megfontolásból rendelhetnek el zárt tárgyalást. Erkölcsi indokra hivatkozva legtöbbször kiskorúak vagy szexuális jellegű bűntettek sértettjei számíthatnak zárt tárgyalás elrendelésére: ez azonban ezúttal szóba sem kerülhetett.

A tárgyalássorozat végén, 2007. szeptemberben végül felmentették a két vádlottat. A Kecskeméti Bíróság ítélete szerint kétségtelenül szabálytalanul töltögették a gázt, az azonban nem bizonyítható, hogy túl lett volna töltve az egyik palack. Elképzelhető, hogy szivárgott, ez okozta a robbanást, amiről nem tehetnek a vádlottak.
         
Fellebbezések miatt került az ügy a Bács-Kiskun Megyei Bíróság elé. Ahol most hatályon kívül helyezték a felmentő ítéletet és új eljárás lefolytatására utasították az első fokú bíróságot. Részben azért, mert kizárták a nyilvánosságot – illetve az azt képviselő újságírókat – a Kecskeméti Bíróság tárgyalóterméből. Másrészt azért, mert dr. Szeleczky Zoltán az általa meghozott döntésben az indokolási kötelezettségének oly mértékben nem tett eleget, hogy emiatt az ítélet felülbírálatra alkalmatlan volt.
         
- A másodfokú bíróság a tanácsülésen megállapította, hogy az ügyben eljárt első fokú bíróság a tárgyalásról a nyilvánosságot törvényes ok nélkül zárta ki. Ezzel olyan eljárási szabálysértést követett el, amely miatt az ítéletét hatályon kívül kellett helyezni – mondta érdeklődésünkre dr. Feleky István, a megyei bíróság büntetőkollégium vezetője.
       
Dr. Szeleczky Zoltán egyébként már második alkalommal döntött törvénytelenül úgy, hogy zárt ajtók mögött tárgyal. Az első esetben – akkor egy kiskunfélegyházi férfi gázolta halálra a feleségét – még „elsiklott” a másodfokú bíróság a törvénytelenség fölött. Ezúttal azonban precedens értékű ítéletet hoztak.

A kunadacsi ügyben egyébként – nem tudni mi okból – másik tárgyalás is zárt ajtók mögött zajlik, jelenleg is. Mint megírtuk: az egyik áldozat, Bányász Miklós korábbi élettársa Csoma Ágnes a maga, és a férfi kiskorú gyermeke Júlia Rita (7) nevében, egy másik perben, összesen 6 millió forintos nem vagyoni kárigénnyel lépett fel a raklap gyárossal szemben. Erről a tárgyalásról is kizárták a nyilvánosságot: dr. Péter Edit bírónő indoklása szerint a tárgyalóterem a méreténél fogva (!?) nem alkalmas arra, hogy még két újságíró is jelen legyen. Jogi szakértők szerint ezért egyáltalán nem kizárt, hogy ezt a bírósági eljárást is meg kell majd ismételni a későbbiekben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!