Hírek

2017.01.16. 08:23

Megfázás vagy influenza?

Az influenzának és a vírusos megfázásnak nagyon hasonlóak a tünetei, de az előbbit nem szabad félvállról venni, mert nagyon súlyos szövődményei lehetnek, akár halált is okozhat.

BAMA

Az ÁNTSZ az influenzás megbetegedések halmozódása miatt országszerte több egészségügyi intézményben rendelt el látogatási tilalmat. Mintegy 16 ezer influenzás vagy influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló beteg van az országban. A páciensek több mint 40 százaléka 15–34 éves fiatal felnőtt volt, csaknem 30 százalék uka 35–59 évesek korcsoportjába tartozott. A betegek 16 százaléka gyermek, 14 százalékuk pedig 60 éven felüli volt. Az idén ráadásul sokkal hamarabb érkezett meg a vírus az elmúlt évekhez képest. Mindkét betegségre jellemző a nátha, a fejfájás, a torokfájás és a rossz közérzet, ezért nehéz megkülönböztetni, hogy influenza vagy megfázás okozza-e a bajt, de van két olyan szimptóma, ami csak az influenzára jellemző: a magas láz és a súlyos végtag-, valamint izomfájdalom – mondta lapunknak Ambrus Anikó családorvos.

Az influenzára az is jellemző, hogy hirtelen alakul ki és nagyon hamar súlyos állapotot okozhat. Az influenza kialakulásáért néhány vírustörzs felelős, míg „megfázást” száznál is több vírusfajta okozhat. Ezek többsége rhinovírus – mondta a családorvos, ezek náthát, felső légúti megbetegedést okozhatnak. Magas láz esetén a legfontosabb az ágynyugalom és a folyadékpótlás, nem érdemes azonnal orvoshoz menni. A panaszokat enyhítheti, ha a beteg használvalamilyen orrspray-t, a torokfájást csillapíthatja szopogatótablettával, illetve sokféle komplex meghűlés elleni készítményből lehet válogatni, amik szintén segíthetnek. Ha azonban nem múlnak a panaszok, a láz nem csillapodik, akkor feltétlenül el kell menni az orvoshoz.

A szövődmények jellemzően az idősebb korosztályt érintik, a 60-65 éven felülieket, illetve a krónikus betegségben szenvedőket. Az influenza egyik legsúlyosabb szövődménye a tüdőgyulladás, ami halálos kimenetelű is lehet, de más bakteriális fertőzés is lehet a következménye: gyakori a melléküreg-gyulladás és a középfülgyulladás. Az influenzát okozó vírusoknak rendkívül nagy a fertőzőképességük.

A kórokozók rajta maradnak a tárgyakon, és mivel a betegség cseppfertőzéssel terjed, már egyetlen tüsszentéssel rengeteg vírus kerül a levegőbe. Ezeket pedig például a központi légkondicionálók könnyedén terjesztik. A vírus terjedését segíti a rossz kézhigiénia is. A legtöbben a kezükbe köhögnek, tüsszentenek, holott zsebkendőbe vagy a könyökhajlatba kellene. A megelőzés szempontjából fontos a gyakori kézmosás. Már akkor is szükséges, ha a használt zsebkendőt megfogtuk. Abban az esetben pedig, ha valaki tömegközlekedéssel utazik, elengedhetetlen, hogy az utazás után alaposan kezet mosson.

Kevesen élnek az oltás lehetőségével

Molnár Zsuzsa, az OEK főorvosa szerint évről évre csökken azok száma, akik beoltatják magukat az infl uenza ellen, tavaly már csak kevesebb, mint 800 ezer ember élt a lehetőséggel. Az idei adatokat most összesítik, január végén tudják megmondani, hányan oltatták be magukat ebben a szezonban. Ugyanezt tapasztalta a lapunk által megkérdezett családorvos is, elmondta, hogy a praxisában mintegy 800 embernek lett volna szüksége az oltásra, de mindösszesen csak kétszázan kérték. Az oltást olyan indoklással utasítják vissza, hogy „a higany autizmust okoz”, sokan arra hivatkoznak, hogy ők nem nagyon mennek tömegbe, ezért nem is kaphatják el a betegséget vagy a médiát teszik felelőssé, hogy csak pánikot kelt, nincs is igazi járvány. Mindez sajnos nem igaz, az időseknek, a krónikus betegeknek és a kismamáknak mindenképpen ajánlott az oltás, mert sokuknak gyengébb az immunrendszere, könnyebben fertőzi meg őket az infl uenza, és szövődmények is nagyobb számban fordulnak elő esetükben – mondta el az orvos.

Címkék#Hírkereső

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!