Hírek

2017.01.07. 08:55

Amerikában azonosították az orosz ügynököket

Az ügynökök részt vettek a Demokrata Párt számítógépes rendszereinek megtámadásában, adatokat loptak el és továbbítottak a WikiLeaks portálnak, hogy ezáltal megpróbálják befolyásolni a választókat.

BAMA

Az amerikai hírszerzés azonosította azokat az orosz ügynököket, akik továbbították a demokrata párti politikusoktól számítógépes támadással megszerzett adatokat a WikiLeaks kiszivárogtató portálnak az amerikai sajtó pénteken közölt értesülései szerint. Az NBC televízió, a CNN, a The Washington Post hírszerzési forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a hírszerzés azonosította azokat az orosz ügynököket, akik részt vettek a Demokrata Párt számítógépes rendszereinek megtámadásában, adatokat loptak el és továbbítottak a WikiLeaks portálnak, hogy ezáltal megpróbálják befolyásolni a választókat.

Az ügynökök nevét nem hozták nyilvánosságra, de a sajtóhírek szerint Barack Obama elnöknek átadott hírszerzési elemzés pontosan beszámol nevekről, helyszínekről és műveletekről. Az NBC szerint a feltételezett orosz hackertámadások nemcsak a Demokrata Párt vezető testülete, az országos bizottság ellen irányultak, hanem célkeresztben volt a Fehér Ház, a külügy, a vezérkari főnökök egyesített bizottsága és nagy amerikai vállalatok egész sora is.

Az egyelőre részleteiben még nem ismert hírszerzési dossziéről nyilatkozott Joe Biden alelnök is. Arról beszélt: a hírszerzési jelentések egyértelműen megerősítették, hogy Moszkva megpróbálta „diszkreditálni a választást az Egyesült Államokban”, szisztematikusan aláásva Hillary Clinton esélyeit. Bírálta Trumpot, mert szerinte a megválasztott elnök figyelmen kívül hagyta a számítógépes támadásokról szóló hírszerzési jelentéseket.
Barack Obama szankciókat rendelt el orosz személyek és intézmények ellen a hackertámadások miatt, és kiutasított 35 orosz diplomatát.

Bár az orosz külügy válaszlépésként ugyanennyi amerikai diplomata kiutasítására tett javaslatot Putyinnak, az orosz elnök úgy döntött, hogy senkit sem utasít ki megtorlásul az amerikai intézkedés miatt. 

Címkék#Hírkereső

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!