Hírek

2016.08.01. 11:50

Fogadjunk, hogy ilyen bálnát még nem látott!

Mondjuk más se, mert most fedezték fel.

BAMA

Kedden egy amerikai kutatócsoport bejelentette, hogy új csőröscet fajt talált. Tanulmányukat a Marine Mammal Science tengeriemlős-szaklapban közölték, melyben elmesélik, hogy 178 különféle csőröscet-mintát vizsgáltak, melyek mind a Csendes-óceán peremvidékéről származtak, és ezek után állapították meg, hogy most olyan fajjal találkoztak, amivel eddig még soha.

"Ez elég nagy dolog. Ha belegondol, már az is kirívóan ritka, amikor nagy testű szárazföldi emlősöknél fedeznek fel új fajokat. Egyszerűen nem történik meg túl gyakran. Egészen figyelemre méltó." - mondta a tanulmány társszerzője, Paul Wade kutató biológus.

Eddig kétféle csőröscet volt ismert, a Baird-féle és az Arnoux-féle csőröscet. A 178 minta közül – melyek között volt Alaszkában kiállított csontváz, és a Bering tenger Szent György szigetén partra mosott tetem is – nyolcat azonosítottak az új faj tagjaként. Az első árulkodó jelet az említett tetem mutatta: a több mint hét méteres állatot először Baird-féle csőröscetnek nézték, de túl sötét volt a húsa, a hátúszója túl nagy és túl laza, maga a test pedig túl kicsi volt ahhoz, hogy felnőtt Baird-példány legyen, pedig az elnyűtt, sárga fogazata erre engedett következtetni. A sejtést, hogy új állattal állnak szemben, egyebek mellett DNS teszt és részletes koponyavizsgálat is megerősítette.

A frissen felfedezett csőröscetről egyelőre nem sokat tudni, sem azt, hányan vannak, sem azt, hogy pontosan merre élnek. Az biztos, hogy a partvonalakat kerülik, ezért tudtak eddig is ilyen jól elrejtőzni az emberi tekintet elől, és az is, hogy a csőrük a delfinére hasonlít.

És annyira friss a felfedezés, hogy még nevük sincsen.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!