Hírek

2015.09.22. 12:31

Adevarul: a románok befogadnák a migránsokat, csak ne náluk lakjanak

A románok befogadnák a migránsokat, csak ne náluk lakjanak címmel összegezte a bukaresti Adevarul című portál kedden annak a felmérésnek az eredményeit, amelyet az INSCOP közvélemény-kutató intézet készített Romániában a migrációs válság megítéléséről.

MTI

A megkérdezettek csaknem 42 százaléka szerint az unióba érkező emberek a közép-keleti háborúk elől menekülnek, 23 százalékuk úgy véli: a jobb élet reményében jönnek Európába, másik 23 százalékuk szerint pedig a migránsok azzal a céllal érkeznek, hogy destabilizálják Európát.

Arra a kérdésre, hogy miként érintheti a bevándorlási hullám Romániát, a válaszadók csaknem 60 százaléka azt valószínűsíti, hogy Románia tranzitországgá válik a Közép-Keletről érkezők menekültek és bevándorlók útvonalán. Azt, hogy Románia célországgá válhat, a megkérdezettek 24 százaléka tartja elképzelhetőnek.

A Európai Bizottság által javasolt kvótákkal kapcsolatban a megkérdezettek 56 százaléka szerint Romániának nem kellene menekülteket befognia, míg 35 százalékuk szerint az országnak részt kell vennie a menedékkérők elosztásában. Ez utóbbiak túlnyomó többsége (81 százaléka) azonban úgy véli, hogy Romániának meg kellene legyen az a szabadsága, hogy maga szabja meg, hány menedékkérőt fogad be.

Ami a migránsokhoz való viszonyulást illeti, a felmérésben résztvevők 26 százaléka elfogadná, hogy a menekültek letelepedjenek Romániában, 65 százalékuk ellenzi. A megkérdezettek 24 százaléka a menekülteket saját településére is befogadná, 67 százalékuk pedig ezt ellenezné. A felmérést szeptember 10. és 15. között végezték egy ezerfős, Románia felnőtt lakosságának nézeteit tükröző országos mintán, az INSCOP közlése szerint 3 százalékos hibahatárral.

 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!