Hírek

2015.04.29. 14:04

Rabként tartották bezárva a kislétai kislányt

Legalább egy éven át tartotta éjszaka, majd délutánonként is bezárva 11 éves lányát egy kislétai pár. A kislány súlya mindössze 21 kg volt, mikor kiszabadították a rendőrök.

police.hu

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársait is megdöbbentette, amikor kiderült hogy kislétai házuk egyik helyiségében bezárva tartja közös lányát egy öt gyermeket nevelő pár - írja a police.hu.

– A családvédelmi szolgálatot egy helybeli értesítette április 13-án: a bezárt kislány az apró ablakon át vizet kért. A rendőrség a családvédelmi szolgálattól kapott bejelentést – tájékoztatott Veress Ferenc alezredes, a megyei főkapitányság vizsgálati osztályának helyettes vezetője. – A Nyírbátori Rendőrkapitányság alkalmi munkahelyéről előkerítette a gyerek apját, K. Istvánt (37), aki nem tagadta, rendszeresen bezárják a kislányt, mert szerintük, ha egyedül marad otthon, kárt tesz magában vagy a ház berendezésében.
 
A kislányt kórházba szállították, az orvosi vizsgálatok szerint korához képest alultáplált, mindössze 21 kiló. A gyermek meghallgatása során azt mondta, három éve rendszeresen bezárják. Először csak éjszakára csukták rá az ajtót, majd egy idő után már délután is bezavarták a spájzból kialakított, mintegy két négyzetméteres, fűtetlen helyiségbe, ahol világítás sem volt, a berendezést mindössze egy matrac és egy bili alkotta.

A kislány elmondása szerint az anyja haragszik rá. Amikor a szülőket gyanúsítottként kihallgatták, az anya, B. Ildikó beismerte, hogy – állítása szerint tavaly március óta, amikor a gyereket kivették az iskolából magántanulónak – bezárva tartották a kislányt. Szerinte gyermekük kezelhetetlen, lopott az iskolából, „visszapofázott” a tanárainak, ezért alkalmazták ezt a „nevelési módszert”. Tény: a család szerény anyagi körülmények között él, a kislány valóban lopott az iskolában, egy alkalommal elvette egyik osztálytársa szendvicsét - számolt be a police.hu.
Az anya azt is felrótta a kislánynak, hogy bepisil. Ugyanakkor fogva tartása helyén nemhogy vécé, de folyó víz sem volt. A megtelt bili tartalmát a kislány öntötte ki a helyiség egyetlen aprócska ablakán a szomszédos üres telekre.

A történtekre úgy derült fény, hogy a kislány vizet kért zárkája ablakából, amit meghallott egy falubeli. Amikor egy másfél literes palackot akart odaadni, a lány azt mondta, az nem jó, mert „akkor anyu rájön”, hogy valakivel szóba állt. A falubeli értesítette a családvédelmi szolgálatot.
A megyei rendőr-főkapitányság 18 év alatti személy sérelmére, annak sanyargatásával elkövetett személyi szabadság megsértése bűntettével gyanúsítja a szülőket, akik szabadlábon védekeznek. A nevelésük alatt álló további négy gyereket, egy 17 és egy 6 éves fiút, valamint egy 15 és egy 12 éves lányt az eljárás idejére ideiglenesen kiemelték a családból, és egy lakásotthonban helyezték el. A bezárt, alultáplált kislányt a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban ápolják.

 

Ezek is érdekelhetik