Hírek

2015.03.18. 07:15

Az izraeli választásokat a miniszterelnök pártja nyerte

A Benjámin Netanjahu miniszterelnök vezette jobbközép Likud jelentősen, öt mandátummal legyőzte a balközép Cionista Tábort a keddi izraeli parlamenti választáson a szavazatok 99 százalékos feldolgozottsága alapján.

MTI

A szerda reggel ismertetett eredmények szerint a Likud 29, a Cionista Tábor 24 mandátumot szerzett a 120 fős törvényhozásban, a kneszetben. Nemcsak a Likud győzte le az őt kihívó ellenzéki baloldali tömörülést, hanem a jobboldali pártok tömbje is meghatározó erőfölénybe került a kneszetben, bár a megszerzett 57 mandátummal abszolút többségre nem tett szert.   

Netanjahu reggel bejelentette, hogy a lehető leghamarabb megpróbálja felállítani negyedik, jobboldali pártokból álló kormányát. A harmadik legnagyobb politikai erő az arab pártok közös listája lett tizennégy parlamenti hellyel, őket két centrista párt, a Jes Atíd (Van Jövő) és a Kulánu (Mindannyian) követi tizenegy és tíz mandátummal.    

Naftali Bennet telepeseket támogató jobboldali pártja,a Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) nyolc mandátumot szerzett, a keleti vallásosok Sasz pártja és az askenázi vallásosok Egyesült Tóra pártja hetet, Avigdor Liberman jobboldali Jiszráél Béténu (Izrael a Hazánk) nevű pártja pedig hatot. 

Rajtuk kívül csak a balliberális, négy mandátumra gyengült Merec párt tudta átlépni a tavaly 3,25 százalékra emelt bejutási küszöböt, s Zahava Galon, a párt vezetője az eredmények ismeretében szerda reggel benyújtotta lemondását.    

A választás előtt még úgy tűnt, a Cionista Tábor lesz a legnagyobb erő a kneszetben, a voksolás utáni exit pollok pedig teljes egyenlőséget, 27-27 képviselői helyet jósoltak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!