Hírek

2014.11.05. 12:32

Ki nem mond igazat? Vida vagy a kormány?

Ezt a kérdést boncolgatja több hírportál is, miután Vida Ildikó NAV-elnök azt nyilatkozta, hogy őt is kitiltották az USA-ból, és amikor erről értesült, a kormányt is tájékoztatta. Miközben a kormány mindvégig azt mondta, nem tud a kitiltottak személyéről - és hogy Vida is csak most szólt nekik.

index.hu, 444.hu, mno.hu

Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke a Magyar Nemzetnek adott interjújában ismerte be, hogy ő is egyike azoknak, akiket kitiltottak az Egyesült Államokból. Az interjúban ugyanakkor mást is mondott: mégpedig azt, hogy erről tájékoztatta a kormányt is.

„– Amikor a levelet elolvasta, az abban foglaltakat jelezte a kormánynak?
– Igen, egy illetékesnek jeleztem.

– Kinek?
– Mindegy a név, a lényeg, hogy a kormány tudott az ügyről.”

A 444.hu szerint ezzel „a legváratlanabb helyről kapott pofont szerdán a kormány”, melynek tagjai mindvégig azt mondták, hogy a kitiltottak személyéről nem rendelkeznek semmiféle információval. A 444.hu a következő mozzanatokat eleveníti fel:
- október 20-án Lázár János miniszter tagadta, hogy a kormány bármiről tudna
- Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter október 21-én azt állította, hogy Vida nem mondott neki semmit sem
- Szijjártó Péter külügy- és külgazdasági miniszter október 23-án az USA Today-nek nyilatkozta, hogy nem tudják, kiket és miért tiltottak ki
- Varga még október 30-án is azt állította, hogy semmit sem tud a kitiltottakról.

Vida Ildikó a Magyar Nemzetnek adott interjúja szerint néhány nappal azelőtt kapta meg az amerikai nagykövetség levelét, hogy szabadságra ment. Az RTL Klub október 22-én a schwechati reptéren kapta el a szabadságára utazó NAV-elnököt, tehát a levél tartalma 20-án feltehetően már ismert volt Vida és a kormány egy illetékese előtt.

Az index.hu szerint „ha Vida igazat beszélt, és szólt egy kormányzati illetékesnek, akkor az jó eséllyel éppen a felettesének számító Varga az”, akivel korábban arról állapodott meg, hogy minden, a munkavégzést befolyásoló információról beszámol neki.

A Varga Mihály vezette Nemzetgazdasági Minisztérium honlapjának ma reggeli közleménye azonban cáfolja ezt. Eszerint a tárca „a Magyar Nemzet interjújának mai megjelenése előtt” kapott tájékoztatást Vida Ildikótól, „az amerikai hatóságok – személyét érintő – intézkedéseiről”. (Kurucz Éva kormányszóvivő sajtótájékoztatón újságírói kérdésre valamelyest tisztázta az NGM kissé homályos közleményét: eszerint Vida Ildikó közvetlenül az interjú előtt tájékoztatta Varga Mihályt arról, hogy kitiltották.)

L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára az index.hu tudósítása szerint ma is megerősítette, hogy a kormánynak semmilyen hivatalos tudomása nincs a kitiltottakról és Vida Ildikó kitiltásáról, ezért azt kéri Vidától, hogy mondja meg, melyik kormánytagnak jelezte a kitiltást, és mutassa be az erről szóló hivatalos levelet, „ne rúgja át a labdát a kormány térfelére”. A 444.hu szerint L. Simon azt is mondta, hogy „a miniszterelnök úr és a miniszterek igazat mondtak”, és azt igy, hogy „nem állítom, hogy Vida Ildikó hazudik”, amit a hírportál az előzmények ismeretében „egészen bizarr logikai következtetés”-nek nevez.

A kormány és Vida ellentmondó nyilatkozatai kapcsán az index.hu felveti: Vida nyilatkozata a Simicska Lajos és Orbán Viktor közötti háború része lehet. A Magyar Nemzet ugyanis az Orbán Viktorral egy ideje „háborúban” álló Simicska Lajos érdekeltségébe tartozik, Vidát pedig Simicska emberének tartják. Az első Orbán-kormány idején, amikor Simicska egy ideig az adóhatóság elnöke volt, Vida a helyetteseként dolgozott, majd a 2002-2010 közötti szocialista kormányzatokat a szintén Simicskához köthető Mahir alkalmazottjaként vészelte át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!