Hírek

2014.10.20. 15:23

Kitiltás: Az étolajon rágott be az USA

A Vénuszt és a Floriolt gyártó Bunge már korábban jelezte az ipari méretű áfacsalást, ám a bili akkor borult, amikor nekik is felajánlották, hogy bizonyos feltételek között őket is békén hagyja a NAV - írja az index.hu.

index.hu

Már két-három évvel ezelőtt a washingtoni politikai döntéshozók fülébe jutott, hogy áfacsalók mérgezik a magyarországi étolajpiacot, jelentős érdeksérelmet okozva ezzel azoknak a piaci szereplőknek, amelyek legálisan működnek. A csalások károsultjai között van az amerikai érdekeltségbe tartozó, palackozott és ömlesztett étolajakat, takarmánydarákat gyártó, Bunge nevű cég is - írja az index.hu. A Bunge becslése szerint csak a napraforgó- és repcemag-kereskedelemben az áfacsalók éves szinten legkevesebb mintegy 20-25 milliárd forint áfát nem fizetnek meg Magyarországon, ami a teljes áruforgalom 20 százaléka.

A hírportál cikke szerint a cég vezetése már korábban nyilvánosan jelezte: csak a kormányzat segítségével lehet a csalók ellen felvenni a harcot, ám az index.hu szerint nem ez történt, hanem valami egészen más. A Bunge-t keresték meg egy kormányzathoz közel álló, de nem kormányzati szervezet vezetői azzal, hogy ha a cég pénzzel támogat egy, az ajánlattevők által megnevezett alapítványt, akkor elintézik, hogy a NAV az amerikai céget is békén hagyja.

Az index.hu témát alaposan körüljáró írása szerint a magyar kormánytisztviselők és a kormányhoz közel álló üzletemberek kitiltásának csak áttételesen van köze az Orbán-kormány által folytatott bel- és külpolitikához: mégpedig annyiban, hogy a rendszerváltás óta soha nem volt ilyen rossz a viszony Budapest és Washington között.

További részletek az index.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!