Hírek

2014.07.28. 09:11

Hat év alatt 23 évet késett a MÁV

A MÁV adatai szerint átlagosan csupán a járatok 12 százaléka késett. Európában a magyar vasút a legpontatlanabb - írja az index.hu.

index.hu

2008 óta a magyar vasútnak 23 év, azaz körülbelül 12 millió perc késést sikerült összehoznia csak a személyszállító vonatokon - írja összeállításában az index.hu. Ez brutálisan hangzik, de a MÁV adatai szerint átlagosan csupán a járatok 12 százaléka késett. A magyar vasút a legpontatlanabb egész Európában, de a hírek és a vonatozások közben szerzett tapasztalatok alapján a MÁV adatainál sokkal rosszabbnak éreztük a helyzetet.

Ha az ember a saját személyes élményeiből indul ki – kis elővárosi vonatozás, nyáron Balaton, fesztiválok – akkor könnyen úgy érezheti, hogy egész egyszerűen nem tud olyan vonatra felszállni, ami nem késik legalább egy kicsit. Pedig a valós helyzet közel sem ennyire súlyos: 2008 és 2013 között a vonatok 88 százaléka pontosan érkezett. Az index.hu grafikonjáról úgy tűnhet, mintha 2012 után hirtelen durván megnőtt volna a késések száma, pedig csak annyi történt, hogy a MÁV átállt az öt perc fölötti késéseket rögzítő SZVM rendszerről az Pályavasúti Adattárházra (PÁVA), amely már az egy perces késéseket is figyelembe veszi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!