Hírek

2014.04.25. 13:59

Megegyezés született a parlamenti bizottsági struktúráról

Megegyeztek a pártok az új parlamenti bizottsági struktúráról: ennek értelmében tizenöt testület alakul majd, amelyből tízet vezethetnek a kormánypártok, ötöt az ellenzék - jelentette be a fideszes Rogán Antal az új Országgyűlés megalakulását előkészítő megbeszélések pénteki fordulója után.

MTI

A politikus a zárt ajtók mögött tartott négyórás egyeztetést követően újságírók előtt kifejtette: a nemzetbiztonsági bizottság elnöki posztját - amelyre korábban az MSZP és a Jobbik is jelezte igényét - a szocialisták kapták, csakúgy, mint a költségvetési bizottságét.

A Jobbik is két testületet vezethet majd, a kulturális, valamint a vállalkozásfejlesztési bizottságot. Utóbbi eredetileg nem szerepelt a Fidesz által javasolt 14 testület között, végül azonban ezt is felvették az állandó bizottságok közé - tájékoztatott a kormánypárt képviselője, hozzátéve, hogy ez a testület lesz illetékes munkahelyteremtéssel összefüggő kérdésekben is.

A fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke lesz.

A többi bizottsági elnöki posztra a kormánypártok delegálnak képviselőt - közölte Rogán Antal. Így fideszes vagy KDNP-s elnöke lesz a törvényalkotási, a mentelmi, az igazságügyi, a külügyi, az európai ügyi, a honvédelmi és rendészeti, valamint a nemzeti összetartozás bizottságának, továbbá a gazdasági, a mezőgazdasági, valamint az egészségügyi, szociális és családpolitikai ügyekkel foglalkozó népjóléti testületnek.

Így alakult ki a 15 állandó bizottság, amely öttel kevesebb, mint az elmúlt ciklusban.

Tájékoztatása szerint a parlamenti frakciót alakító pártok között megegyezés született a bizottsági alelnökök számáról és a testületek létszámáról is. "A kormánypártok mértéktartóan és gálánsan jártak el. Az ellenzéki frakciók jóval a létszámarányukon felül részesülnek a bizottsági helyekből és a bizottsági tisztségekből" - fogalmazott.

Rogán Antal - aki az elmúlt ciklus második felében a nagyobbik kormánypárt parlamenti képviselőcsoportjának vezetője volt - az előkészítő megbeszélést úgy értékelte, hogy "soha ilyen sikeres és eredményes tárgyalást nem sikerült ilyen rövid alatt lefolytatni a parlament alakulásáról".

Mindezek alapján kijelentette: az Országgyűlés akár már a május 6-ai alakuló ülésen felállíthatja az új bizottsági struktúrát.

Hozzátette, a frakciók május 5-én késő délután ülnek majd össze, hogy a bizottsági struktúrán "átvezessék" a személyi javaslatokat is.

Arra a kérdésre, nem gondolja-e visszásnak, hogy a Jobbik kapja a kulturális bizottság vezetését, Rogán Antal azt válaszolta: a választók döntéseit minden alkalommal tudomásul kell venni. A kulturális bizottság "tiszti karában" pedig éppúgy jelen lesznek a kormánypártok - két taggal -, mint az MSZP és az LMP is - mondta.

A jobbikos Sneider Tamás parlamenti alelnöki jelöltségét firtató felvetésre úgy reagált: személyi kérdésekről még nem esett szó, most a struktúráról egyeztek meg. Hozzátette, személyi kérdésekben akkor fog állást foglalni, amikor a frakciók írásban leteszik az asztalra a javaslatokat.

A nemzetbiztonsági bizottság elnöki posztjáról szólva közölte, a vita az ellenzéki pártok között volt. Ismertetése szerint hat bizottságot ajánlottak fel, hogy abból ötnek lehet ellenzéki elnöke. Mint mondta, megvárták, amíg a vita véget ért, de alapvetően arra kérte őket, állítsák sorrendbe, hogy melyik testület vezetését szeretnék.

Ez egy kompromisszum - értékelte az új struktúra kialakítását. Emlékeztetett: eddig az volt a szokás, hogy a legnagyobb ellenzéki frakció adja a nemzetbiztonsági bizottság elnökét, és örül neki, hogy ez ezután is így marad.

Arra a kérdésre, hogy a kormányalakítás előtt lesz-e lehetőség napirend előtti felszólalásokra, Rogán Antal azt mondta, ebben vita alakult ki, és csodálkozik azon, hogy az LMP és a Jobbik frakciója egy 24 éve töretlen hagyományt meg akar szakítani. Ez önmagában a megegyezésnek nem akadálya - jegyezte meg.

Arra, hogy ő marad-e a Fidesz frakcióvezetője, Rogán Antal azt felelte: a kormánypárt képviselői május 5-én, az alakuló frakcióülésükön döntenek minden parlamenti tisztség betöltéséről.

A főpolgármester-választásról kérdésre elmondta: az ellenzéki pártokkal szemben nekik nem főpolgármester-jelöltjük, hanem főpolgármesterük van. Ez egy nagyon komoly különbség - fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!