Hírek

2013.09.05. 14:28

Lakás-előtakarékosság, állami támogatással

Az állam több olyan megtakarítási konstrukciót is támogat, amelyek a lakosság hosszú távú pénzügyi terveinek megvalósítását segítik. Ezek egyike a lakás-takarékpénztári konstrukció, amelyet élethelyzettől függetlenül szinte bárkinek érdemes igénybe vennie.

BAMA

A lakás-takarékpénztárak életünk egyik legjelentősebb célját, a lakáshoz jutást, otthonteremtést hivatottak segíteni. Feladatuk lakáscélú betétek gyűjtése és lakáscélú hitelek nyújtása. A lakáscélú előtakarékosság olyan államilag támogatott megtakarítási forma, ami havi rendszeres befizetés mellett, a megtakarítási idő végén kedvező hitellehetőséget is biztosít. A lakás-takarékpénztári megtakarítások négy alapvető összetevőből állnak: az ügyfél rendszeres megtakarításából, az azok után járó kamatból, az állami támogatásból, illetve a hitel felvételének a lehetőségéből. Az alapesetben 4 éves előtakarékossági konstrukció keretében a befizetett összegek után állami támogatást is igényelhetünk, melyet kedvezményes hitelfelvételi lehetőség egészít ki.

Mindezek alapján egy négy éves, havi 20 ezer forintos befizetést tartalmazó szerződéssel - ha valóban lakáscélra fordítjuk a megtakarított összeget - a futamidő végén hozzávetőlegesen 1,4 millió forintra tehetünk szert a kamattal és az állami támogatással együtt, úgy, hogy nem egészen egymillió forintot kell a négy év alatt félretennünk. Ráadásul a megtakarított pénz mennyiségének függvényében hitel is igényelhető a megtakarítási időszak végén, így egyetlen szerződéssel közel hárommillió forintra tehetünk szert.

Mindezekből kitűnik, hogy a lakás-előtakarékossági konstrukciók által nyújtott megtakarítási és hitelfelvételi lehetőségek nagyságrendjüknél fogva általában önmagukban nem teremtik meg a lakáshoz jutáshoz szükséges anyagi hátteret. (Más kérdés, hogy ha egy családon belül többen szerződnek, úgy már igen jelentős tőke is felhalmozható, ami már önmagában is elegendő lehet lakásvásárláshoz.) Viszont nagy előnyük, hogy lakáscseréhez, felújításhoz, bővítéshez is felhasználhatók, sőt a hitelhez szükséges önerő előteremtésében, vagy akár a már meglévő kölcsön előtörlesztésében is nagy szerepük lehet.

A felhasználási lehetőségek pedig nagyon szerteágazók: lakástakarékpénztári megtakarításból lehet lakótelket, lakást, családi házat vásárolni, építeni vagy értékegyeztetéssel akár cserélni is. Szintén viszonylag ismert felhasználási lehetőség a bővítés, felújítás, korszerűsítés és a helyreállítás is.

Közel sem ismert viszont, hogy közműépítésre vagy -átalakításra is lehet használni a lakástakarékot. Így felhasználhatjuk a lakástakarékpénztárban összegyűlt megtakarítást út-, kerítés-, járdaépítésre vagy felújításra is. A közművekbe bele tartoznak a vezetékek (áram, gáz, víz, szennyvíz és eresz) illetve árkok és fűtési rendszer is, de akár az internetes vagy televíziós hálózatra költött pénz is. Kevesen tudják, hogy az állami támogatással kiegészített pénzünkön beépített bútorokat és beépített háztartási eszközöket is vehetünk.

Mindezek alapján a lakástakarék-szerződés gyakorlatilag bármilyen élethelyzetben hasznos lehet, és rugalmassága minden, a jövőjére gondoló ember számára vonzóvá teszi.

Megtakarítási termékek, állami támogatással

Köntös Péter, az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese szerint a lakástakarék szerződés rugalmas (a betétbefizetés összege bármikor módosítható), jól tervezhető és biztonságos megtakarítási forma, ami legalább 4, legfeljebb 10 éves futamidőre köthető meg. Az állam a megtakarítási időszakban az éves betétbefizetések után 30 százalékos, de maximum évi 72 000 forint összegű vissza nem térítendő állami támogatást biztosít, ami adó- és járulékmentes. Azért is népszerű ez a konstrukció, mert kiemelkedő hozam mellett vállalható és előre kiszámítható tehervállalást jelent - tette hozzá a szakember.

A szerződéses összeg pedig rendkívül rugalmasan, a családon belül bárkinek a lakáscéljára is fordítható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!