Hírek

2013.08.29. 14:59

Mire ügyeljünk a fogyasztási hiteleknél?

A folyószámlahitelek, a személyi kölcsönök nagy előnye, hogy a felhasználás célja nem meghatározott, vagyis bármire felhasználhatjuk az igényelt összeget. Ettől függetlenül ezeknél a konstrukcióknál is kellő körültekintéssel kell eljárni, hogy ne okozzunk felesleges költségeket, illetve ne vállaljuk túl magunkat.

BAMA

Egy háztartás életében sokszor előfordul, hogy valamilyen váratlan kiadás merül fel, vagy olyan beruházás válik szükségessé, amelyre nincsen kellő pénzügyi fedezet. Ilyenkor jelenthetnek praktikus segítséget a fogyasztási hitelek, amelyek viszonylag gyorsan elérhetők, és általában nem kapcsolódik hozzájuk ingatlanfedezet.

Az egyik megoldást a folyószámlahitel igénylése jelentheti. Ennek lényege, hogy a bank – legtöbbször a számlán történő forgalom, és főként a havi jóváírások alapján – meghatározott hitelkeretet bocsát rendelkezésünkre, amely bármikor hozzáférhető. Fontos előnye ennek a konstrukciónak, hogy gyorsan, általában egy-két nap alatt igényelhető, és csak abban az esetben kell a hitel után kamatot fizetni, ha ténylegesen igénybe vettük a hitelkeretet. Ennek megfelelően a folyószámlahitel elsősorban napi kiadások, átmeneti pénzzavar kezelésére lehet ideális, vagyis az a rendeltetése, hogy „vésztartalékként” szolgálja a családi költségvetést.

Az igénybe vett hitel egy összegben vagy részletekben is visszafizethető, a törlesztés a jóváírási forgalom folyamatos felhasználásával történik. A hitelkeret a törlesztéssel mindig újratöltődik és a futamidő lejártáig ismételten felhasználható. A folyószámlahitelnél viszont érdemes figyelni arra, hogy a hitelkeretet ne használjuk saját pénzünkként: ha tehát megterheltük, igyekezzünk minél hamarabb teljesen feltölteni, ellenkező esetben a felhasznált rész folyamatosan kamatozik, jelentős költségeket okozva ezzel. Ha viszont ezt a szabályt szem előtt tartjuk, a folyószámlahitel nagyon praktikus segítséget jelenthet a mindennapokban.

A tartós fogyasztási cikkek – bútorok, számítógépek, egyéb elektronikai cikkek – vásárlásánál jöhet szóba reális alternatívaként az áruvásárlási hitel. Az áruhitelek összege általában 20 ezertől 2 millió forintig terjed, a futamidő pedig 6-12 hónaptól három évig. Egyes bankok azonban négy-öt évre is kínálják a nagyobb összegű hiteleket. Az áruhitelek forint alapú kölcsönök, amelyeknél nem készpénzt, hanem a megvásárolni kívánt terméket, szolgáltatást kapja kézhez az ügyfél. Az áruhitel nagy előnye, hogy könnyen és gyorsan, alacsonyabb jövedelem mellett is hozzáférhető, és a törlesztőrészletek nagysága is kiszámítható. A könnyű hozzáférés ugyanakkor veszélyt is jelent: az akciók lázában égve könnyen olyan árucikket is megvehetünk, amelyre nincs igazán szükségünk, pedig ez az egyik legdrágább hiteltermék a piacon. Éppen ezért, mielőtt áruhitelt vennénk fel, alaposan nézzük át az elérhető kínálatot, és soha ne hozzunk azonnali döntést. A legjobb módszer, ha kiszámoljuk, hogy végül mennyit fizetünk majd az adott termékért.

A személyi kölcsön – szemben az áruhitellel – szabad felhasználású, célhoz nem kötött kölcsön, ami azt jelenti, hogy bármilyen célra felhasználható, akár rendkívüli kiadások fedezésére, akár tartós fogyasztási cikkek vásárlására. A kölcsön forintban vagy devizában is igényelhető, összege jellemzően 100 ezertől 5 millió forintig terjed. A személyi kölcsönt gyorsított, egyszerűsített hitelbírálat (néhány nap), és a rugalmas futamidő (általában 12-72 hónap) jellemzi. A kölcsön a legtöbb banknál ingatlanfedezet és kezes bevonása nélkül igényelhető. Adóstárs bevonása esetén magasabb hitelösszeg is elérhető.

A szabad felhasználás lehetősége ugyanakkor csapdákat is rejt: mivel a személyi kölcsönt az adós készpénzben kapja meg, könnyen elköltheti olyan dolgokra, amikre igazából nincs is szüksége. A kölcsön után a kamaton felül egyéb költséget is felszámolhat a bank, ezért érdemes alaposan áttanulmányozni a hitelszerződést még az aláírása előtt.

A megfelelő hiteltermék kiválasztásához a fogyasztási hiteleknél is segítséget nyújthat a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) honlapjának fogyasztói oldalán megtalálható interaktív program. Elég néhány szűrőfeltétel beállításával megadni a keresett hiteltermék főbb jellemzőit (így például THM, futamidő, hitelösszeg), ami alapján a program listázza az aktuálisan elérhető lehetőségeket.

A program ugyanakkor nem számolja ki a konkrét konstrukció havi törlesztőrészletét, és nem helyettesíti a személyes tájékozódást sem, de segítségével feltérképezhető, hogy milyen lehetőségek közül válogathatunk.

A lakásfelújítás a leggyakoribb cél

A CIB Bank felmérése szerint egy váratlan, vagy egy jelentősebb kiadás esetén, ha pénzre van szükség, akkor minden negyedik ember személyi kölcsönt igényelne – mondta Surányi Zoltán, a hitelintézet lakossági üzletfejlesztési vezetője. A bank kutatásából az is kiderül, hogy leginkább lakásfelújításra, berendezésre, illetve nyaralásra és utazásra használják ezt a finanszírozási formát.

A szakember szerint igen népszerű a folyószámlahitel is a lakossági ügyfelek körében: jelenleg az aktív folyószámla- használóknál 50 százalék körüli a folyószámlahitellel rendelkezés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!