Hírek

2013.03.08. 08:31

Halálos utcai késelés Hszincsiangban

Legkevesebb négy ember meghalt és nyolc megsebesült egy késeléses támadásban az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm terület középső részén - közölte helyi információk alapján a South China Morning Post című hongkongi napilap pénteken.

MTI

Korla város rendőrsége egyelőre nem közölt sem a gyanúsítottról, sem az áldozatokról, sem az eseményekről részleteket. A terület kormányzatának szóvivője azonban megerősítette, hogy az eset csütörtökön a délutáni órákban történt; az ismeretlen férfi "kis késsel" Korla belvárosban támadt a járókelőkre.

A Tencent internetes portálon fellelhető fényképeken egy, a földön fekvő férfi és egy vértócsában fekvő nő látható, valamint a rendőrség helyszínelői. Az egyik mikroblog bejegyzés szerint egy férfi vitába keveredett egy női eladóval és a szóváltás fajult tettlegességig. Egy másik bejegyzés szerint a férfi három nőre támadt, majd a védelmükre kelt járókelők fahusángokkal halálra verték.

Az autonóm terület párttitkára éppen csütörtökön nyilatkozott Pekingben, a parlamenti ülésszakon arról, hogy a nagyrészt muszlim ujgur nemzetiségűek lakta Hszincsiangban "nehéz" a helyzet. Csang Csün-hszian úgy vélte továbbra is veszélyt jelent a három "gonosz erő", a szeparatizmus, a vallási szélsőség és a terrorizmus.

A hszincsiangi Kasgár városhoz tartozó Jecseng településen tavaly egy piac közelében kilenc - késsel és baltákkal felfegyverzett - férfi vaktában járókelőkelőkre támadt, közülük 13-at halálosan megsebesített. A rendőrök hét támadóval végeztek, kettőt elfogtak. 2011 júliusában szintén Kasgár városában egy hétvégi késelés-sorozat során legkevesebb 14 ember halt meg, közülük 10 szintén békés járókelő volt.

2009 júliusában a terület székhelyén Urumcsiban etnikai zavargások törtek ki, amelyek során csaknem 200 - túlnyomó részben han kínai - vesztette életét, a sebesültek száma 1700 körül volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!