Hírek

2012.12.20. 08:05

Diáktüntetőt jelentett fel a rendőrség

Három diákot előállított a rendőrség a szerda esti diáktüntetésről. A demonstrálók egy rövid időre elfoglalták a Lánchidat. Előállított társaikért az V. kerületi rendőrkapitányságjoz vonul a tömeg.

mti, Index

A Szalay utca bejáratánál, a Szemere utcánál rendőri sorfal állította meg a tüntető diákokat, akik a helyszínre várják a Humán Platform jogászait. Időközben a kapitánysághoz érkezett Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció tagja, független országgyűlési képviselő, aki felmutatta parlamenti igazolványát és bement az épületbe. A helyszínre érkezett Török Zsolt, az MSZP szóvivője, akit a tüntetők távozásra kértek fel, majd azt skandálták, hogy "Függetlenek vagyunk".
A fővárosba szervezett Téli Rózsás Diákforradalom folytatásaként szerda este a Lánchídon néhány száz diák gyűlt össze a felsőoktatás tervezett átalakítása miatti tiltakozásul. A Lánchídon összesereglett diáktüntetők közül a rendőrök félrehívták a demonstráció szervezőit és felvették adataikat, illetve több fiatalt előállítottak.

A három előállított diák közül az egyik fiatalkorú. A két kiengedett nagykorú diák az V. kerületi Rendőrkapitányság elé ment, társaik egy kis csoportja ugyanis itt várt szabadulásukra. A szabálysértési hatóság gyülekezési joggal visszaélés szabálysértésének elkövetése miatt figyelmeztetésben részesítette a Budapest V., Széchenyi Lánchíd hídszerkezetéről illetve a Budapest V., Széchenyi Lánchíd pesti hídfőjétől 2012. december 19-én a Budapesti Rendőr-főkapitányság IV. kerületi Rendőrkapitányságára előállított három fiatalembert.  A meghallgatása során egy 17 éves budapesti lakos, a 23 éves T. János ófalui lakos és a 25 éves B. Richárd debreceni lakos nem ismerte el a szabálysértés elkövetését.

Az előállítottak ruházatának átvizsgálásakor a 17 éves fiatalembernél egy, a 23 éves T. Jánosnál két kést talált, majd foglalt le a rendőrség a közlés szerint, T. János ellen rendzavarás szabálysértésének elkövetése miatt feljelentést tesznek a bíróságon. A szabálysértési határozatok átvételét követően a három fiatalember 2012. december 20-án 1 óra 55 perckor elhagyta a rendőrkapitányság épületét.   

T. János az alábbi nyilatkozatot adta a hírrel kapcsolatban az Indexnek:

"Az előállításkor, a rendőrkapitányságon nálam előkerült két késsel semmilyen szándékom nem volt. A nálam talált két kés valójában svájci bicska és egy összecsukható zsebkés volt, ami mindig a hátizsákomban van. Kollégista vagyok, ezek minden nap nálam vannak, ezeket evésre használom, akár a kollégiumban, akár szabad téren. Azt gondolom, hogy minden tíz magyarból legalább ötnél van bicska."

Ezek is érdekelhetik