Hírek

2012.11.28. 16:24

Kormányváltásra szövetkezne az MSZP

Együttműködési tárgyalásokat kezdeményez az MSZP a demokratikus ellenzéki pártokkal és szervezetekkel; a cél a 2014-es kormányváltás.

mti

Szakpolitikai egyeztetésekkel kezdődő, a jövő év végére a közös jelölt- és listaállításig, azaz egy választási szövetség létrehozásáig vezető tárgyalásokat kezdeményez az MSZP a demokratikus ellenzéki pártokkal és szervezetekkel. A szocialista párt elnökségének erről szóló döntését Mesterházy Attila pártelnök jelentette be szerdán.
Az MSZP azt szorgalmazza, hogy a demokratikus pártok és szervezetek 2013 első négy hónapjában a szakpolitikai javaslataikról tárgyaljanak, majd a programok egyeztetése után szeptemberig közösen készüljenek fel a regisztrációs kampányra. Ez vezethet el ahhoz, hogy 2013 végén az együttműködésben résztvevők közös jelölteket és közös listát állítanak a választásokra - ismertette.


   
A Szövetség a változásért elnevezésű javaslatcsomagot a szocialisták szerdán az Együtt 2014 választói mozgalom alapítóinak - a Bajnai Gordon vezette Haza és Haladás Egyesületnek, a Milla Egyesületnek és a Magyar Szolidaritás Mozgalomnak -, az LMP-nek, a Demokratikus Koalíciónak, a 4K!-nak, a Magyarországi Szociáldemokrata Pártnak és az Árok Kornél elnökölte Szövetségben, Együtt Magyarországért pártnak küldték meg a sajtótájékoztatóval egy időben. Az országos politikai erőknek eljuttatott felhívást civil szervezeteknek és érdekképviseleteknek is elküldik.
   
Mesterházy Attila arról beszélt: a 2014-es parlamenti választás több évtizedre meghatározza az ország jövőjét, a kormányváltás nemzeti érdek, a gazdasági, társadalmi, politikai és demokratikus válságból kivezető összefogásról ezért nem elég beszélni, tettekre van szükség. "Olyan folyamat elindítását kezdeményezzük, amely világos és ütemezett menetrend alapján a programok egyeztetésétől elvezethet egy választási szövetség létrehozásáig" - jelentette ki, hangsúlyozva, hogy céljuk a közös jelölt- és listaállítás, miközben a választási szövetségben résztvevők megőrzik szervezeti önállóságukat és identitásukat.
   
Hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt programalapú együttműködésre van szükség, ez a feltétele a választási együttműködésnek. Ugyanakkor - folytatta - a regisztrációs kampányra való felkészülésbe és a regisztrációs kampányba azok is bekapcsolódhatnak, akik a programegyeztetésben nem vettek részt, a szavazói aktivitás növelése ugyanis minden demokratikus elkötelezettségű szervezet közös érdeke. Sorsdöntőnek nevezte, hogy a választói névjegyzékbe minél többen iratkozzanak fel. A regisztrációra felkészülés akkor a leghatékonyabb, ha a szervezetek megosztják egymás között a feladatokat - fejtette ki Mesterházy Attila. A jelöltállítással kapcsolatban azt emelte ki az MSZP elnöke, hogy mind a 106 egyéni körzetben a legtöbb szavazó megnyerésére képes jelölteket kell megnevezniük, azonban a töredékszavazatok összegyűjtése érdekében a közös lista is szükséges.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!