Hírek

2012.11.02. 17:20

Félretolta a közmédia az ellene tüntetőket

A tiltakozók szerint erőszakkal csináltak helyet egy szobornak. Politikusok demonstráltak a helyszínen - írja az Origo.

forrás: origo.hu

A budai hegyeket ábrázoló szobrot állít az MTVA a székháza elé - éppen oda, ahol a módszerei ellen tüntetnek a közmédia volt munkatársai -, mert biztosítani akarja az ingatlanjai akadálymentes megközelítését. A tiltakozók szerint erőszakkal szorították ki őket eddigi helyükről, ezért spontán demonstrációt szerveztek, ahol több poliitkus is megjelent. Az MTVA tagadja, hogy erőszak történt volna - olvasható az [origo]-n.

Pénteken hajnalban öt órakor 30-40 biztonsági ember segítségével, fizikai erőszak alkalmazásával eltávolították az MTVA Kunigunda úti székháza elől a tisztességes közmédiáért 2011. december 10-e óta demonstráló Tiszta Kezek Mozgalom aktivistáit - közölte a mozgalom e-mailben az [origo]-val. Bejelentették azt is, hogy a történetek miatt demonstrációt tartanak a helyszínen.

A Műsorszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) válaszul közleményt adott ki, amelyben visszautasította, hogy "a szoborállítási munkálatok kezdetekor" erőszakkal távolították volna el az ott demonstrálókat.

Délelőtt 11 óra után spontán demonstráció alakult ki a hajnalban történtek elleni tiltakozásul, a helyszínen az MTI felvételeinek tanúsága szerint megjelent Lendvai Ildikó és Horváth Csaba MSZP-s, valamint Schiffer András és Karácsony Gergely LMP-s politikus. Karácsony Gergely az [origo]-nak telefonon azt mondta, pártja elítéli az MTVA-nak a békés gyülekezéshez való alapvető jogot sértő rendelkezésát, és érthetetlennek tartja, hogy a kiérkező rendőrség nem lépett fel a törvénytelenül és önkényesen eljáró biztonságiakkal szemben.

Az MTI tudósítása szerint Nagy Navarro Balázs, a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének (TFSZ) alelnöke "gyalázatos dolognak" nevezte, hogy nem maradhattak eddigi helyükön, ahonnan - állítása szerint - több társát erőszakkal távolítottak el. Közölte, hogy emiatt büntetőfeljelentést tesz. Hozzátette, az üggyel kapcsolatban petíciót nyújtanak majd át az Európai Unió képviselőinek és az Európai Bizottság elnökének.

Lendvai Ildikó, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának szocialista tagja azt mondta, hétfőn kezdeményezi a testület összehívását az ügyben, mert "itt a jogainkról van szó". Párttársa, Horváth Csaba szerint Magyarországot a jelenlegi hatalom nem tekinti demokráciának, a demonstrálók sátrainak eltávolítása pedig "a legsötétebb diktatúrákat idézi".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!