Hírek

2012.11.22. 17:02

Egységes építésügyi hatóság működik januártól

Az építésügyi hatóság tölti be az örökségvédelmi hatóság szerepét is jövő év elejétől, az erről szóló kormányrendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg.

Forrás: MTI

A tervezethez fűzött indoklás szerint a kormány a megyei kormányhivatalok és a járási hivatalok szakigazgatási szerveiként működő építésügyi és örökségvédelmi hivatalokhoz telepíti a régészeti örökség védelmével, valamint a műemléki érték védelmével kapcsolatos hatósági hatáskört.

Első fokon a járási, míg másodfokon a megyei kormányhivatal dönt. Ez alól egy kivétel lesz: a régészeti örökség védelmével kapcsolatos feladatoknál másodfokú örökségvédelmi hatóságként - országos illetékességgel - Budapest Főváros Kormányhivatala jár el.

Az integrált építésügyi és örökségvédelmi hatósági szervezetrendszer feleslegessé teszi az építésügyi eljárásokban az örökségvédelmi szakhatósági közreműködést, ezzel csökken az eljárások tényleges időigénye, illetve mérséklődnek a lakosság és vállalkozások adminisztratív terhei - indokolja a kormány a két hatóság összevonását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!