Hírek

2012.07.13. 07:46

Orbán nem készül kormányátalakításra

Nem változik a kormány szerkezete a választásig hátralévő időben, de a miniszterelnök-helyettes szerint személyi változásokat azonban sosem lehet kizárni.

MTI

2014-es parlamenti választásig hátralévő időben nem készül a kormányzati szerkezet átalakítására a kabinet, személyi változásokat azonban sosem lehet kizárni - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes. Logikus mozgásnak nevezte a kormányzati szerkezet közelmúltbeli átszervezését, mert az Orbán Viktor által eltervezett ütemezésnek megfelelően a ciklus felétől kezdődően - a következő választásra készülve - a kormányzás politikai szempontjai kerülnek előtérbe.A kormányzati ciklus félidejéhez érkezve mérséklődött, konszolidálódott a törvényalkotás tempója: a sokak által kifogásolt egyéni képviselői indítványok száma csökkent a kormány-előterjesztésekhez képest. Az Országgyűlés pedig olyan működésre kezd átállni, amely a nagy, rendszerátalakító törvények elfogadása után immár a rendszer működtetését részletező jogszabályok elfogadásáról szól - vont mérleget a törvényalkotás általa korábban bírált gyors tempójáról Navracsics Tibor.
   
A kormányzati szerkezet közelmúltban lezajlott átalakítását logikus mozgásnak nevezte, ugyanis - mint mondta - az Orbán Viktor miniszterelnök által eltervezett ütemezésnek megfelelően a ciklus felétől kezdődően a következő parlamenti választásra készülve a kormányzás politikai szempontjai kerülnek előtérbe. Így míg az első két év elsősorban a rendszer-átalakító törvények elfogadásáról szólt, és inkább a közigazgatási központ, vagyis a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) volt a hangsúlyos szereplő, addig a jövőben mellette a kormányzás politikai központja, a Miniszterelnökség is jelentős koordinációs szerepet kap - fejtette ki. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a két szervezeti egység kiegészíti egymást: a tárcák közötti közigazgatási összhang megteremtése továbbra is a KIM, a választókerületekkel való kapcsolattartás és a politikai szempontok érvényesítése a kormányzati döntéshozatalban pedig a Miniszterelnökség feladata.
   
A többi átalakítást "személyes mozgások függvényének" tartja a tárcavezető. Szerinte értelemszerű, hogy a korábban a KIM-hez tartozó - a társadalmi felzárkózásért, valamint az egyházi és civilügyekért felelős - államtitkárságok Balog Zoltán miniszteri kinevezésével az Emberi Erőforrások Minisztériumához kerültek, azok karakterükből adódóan korábban is csak ideiglenesen tartoztak a KIM-hez. Navracsics Tibor szerint a 2014-es parlamenti választásig hátralévő szűk két év kormányzati munkamegosztását a most kialakult szerkezet fogja meghatározni, mert bár a személyi változásokat sosem lehet kizárni, a kormányzat szerkezetében nem terveznek további átalakításokat. Orbán Viktor is többször kifejtette: ezzel a "finomítással" lezártnak tartja a kabinet átalakítását, és "összességében szerintem is jól működnek a kormányzat alegységei, a szerkezet is rendben van, nincs szükség változtatásokra" - mondta.

Ezek is érdekelhetik