Hírek

2012.04.20. 05:01

Oszkárék polgárháborúja

Szerintem teljesen mindegy, hogy a polgárháborút vizionáló Juhász Oszkár a magánvéleményét fogalmazta-e meg vagy sem, ha ugyanis az általa elmondottak nem egyeznek a Jobbik hivatalos vonalával, úgy pártjának kötelessége lett volna tőle azonnal elhatárolódni (esetleg vele szemben szankciókat alkalmazni), nem pedig gyáva és sunyi módon mellédumálni.

Stanga István

Hogy túl van-e lihegve az ügy vagy sem, azt az Önök megítélésére bízom, tény mindenesetre, hogy Molnár Zsolt, az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista párti elnöke mára rendkívüli testületi ülést hívott össze azon hangfelvétel kapcsán, amelyet az atv.hu hozott nyilvánosságra a tegnapi napon, és amelyen – legalábbis az online portál állítása szerint – mások mellett Juhász Oszkárnak, Gyöngyöspata jobbikos első emberének a hangja hallható. És hogy melyek is azok a kijelentések, amelyek Molnár meglátása szerint hazánk nemzetbiztonságát veszélyeztetik? Nos, a portál azt írja, az elmúlt év májusában rögzített felvételen Juhász polgármester, aztán két, minden bizonnyal a Magyar Gárda utódszervezetéhez, a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesülethez tartozó polgárőr, illetve egy magát a Jobbik országos főnöksége által kinevezett kampányfőnökként meghatározó férfi egy hosszú beszélgetésen „gondolta végig egy előbb-utóbb bekövetkező polgárháború kimenetelét”. Az atv.hu szerint a polgárháború kitörését az egyik polgárőr vetette fel, mire a kampányfőnök azt mondta „ezzel nincs gond, előbb-utóbb úgyis megtörténik, de akkor kell megtörténnie, amikor a mi nyereségünkkel végződhet”, amit Juhász azzal egészített ki: „amikor megfelelően fölkészültek vagyunk létszámban és technikai felszerelésben, mindenben”, hiszen – tette hozzá – „most úgy lenyomnának minket, mint a bélyeget. Hétezer olyan rendőrük van, aki állig föl van fegyverezve, és hithű a Zsideszhez.” A kampányfőnök még megjegyezte, „...nem lesz arra idő, hogy hetekig-hónapokig háborúzzunk, itt néhány napon belül le kell darálni azt a fajtát” (a portál úgy véli, ez egyértelműen a cigányokra való utalás, hiszen a beszélgetés nagy része róluk szól), és hogy „három-négy napon belül az Egyesült Államok, mint a világ csendőre, akkora katonai erőt tud Magyarországra hozni, amivel nem bírunk el”, Juhász pedig azzal zárta a dolgokat, hogy megválasztása esetén a Jobbik rengeteg pénzt hoz majd Gyöngyöspatára, sőt, külföldi őrző-védőkről is szó lehet, mert akkor „egyetlen dzsipszi sem teszi be a lábát; de még egy kormányügynök sem, mert lecsavarják a f..át”.   

A sztori kapcsán az MTI megkérdezte Juhászt, aki úgy fogalmazott, „ilyen felvételről nem tudok, ilyen megnyilvánulást nem tettem”, majd pedig azt állította, mivel országos rágalomhadjárat folyik a Jobbik és az ő személye ellen, ha létezik egyáltalán ilyen felvétel, az bizonyára szerkesztett, és az említett rágalomhadjárat a része. Ennél sokkal izgalmasabb volt azonban, amit Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője mondott, aki szerint mivel Juhász Oszkár a magánvéleményét fogalmazta meg, így pártja nem kommentálja a beszélgetés során elhangzottakat. Mirkóczki úgy vélte, a felvétel újabb bizonyíték arra, hogy a jobbikos politikusokat titkosszolgálati eszközökkel megfigyelik. Nos, bár a Jobbik nem győzi hangsúlyozni, hogy az egyenes beszéd híve, a Mirkóczki által tolmácsolt álláspont a legfinomabban szólva is álságos. Meggyőződésem szerint ugyanis tök mindegy, a polgármester a magánvéleményét fogalmazta-e meg avagy sem (ennyire erővel azt is mondhatták volna, hogy mindez Juhász „írói munkásságának a része”), ha az nem azonos a párt hivatalos vonalával, úgy Mirkóczéknak kötelességük lett volna azonnal elhatárolódni (vagy szankciókat alkalmazni), nem pedig gyáva és sunyi módon mellédumálni. Mert bár magam – Molnár Zsolttal és a legfőbb ügyésznél azonnali vizsgálatot sürgető LMP-vel ellentétben – egy percig sem gondolom, hogy az ország biztonságát elsősorban a felvételen diskurálókhoz hasonló értelmi szinten álló alakoktól kell félteni, azt viszont annál inkább, hogy a Juhász Oszkárokra nem egy falu, de egy komolyabb csehó vezetését se szabadna rábízni. Más kérdés, hogy ezt nem kizárólag nekem kéne észrevenni.

Ezek is érdekelhetik