Hírek

2012.03.14. 09:11

Svédországban gyakorlatoznak a magyar Gripenek

Éleslövészeten vesznek részt magyar, Gripen típusú vadászgépek Svédországban; a "Légi fölény 2012" nevű gyakorlatot március 16-a és 23-a között tartják a Vidsel lőtéren - erősítette meg a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI információit.

Forrás: MTI

A tárca az MTI kérdéseire válaszolva közölte: a lövészet során a Gripen típusú repülőgépekkel légi cél támadására és megsemmisítésére készülnek fel a pilóták. A feladathoz Sidewinder rakétákat és a repülőgép beépített fedélzeti gépágyúját használják majd.

A "levegő-levegő éleslövészetre" hét Gripen repül ki, a gépeket csaknem negyvenen - közülük tízen pilóták - kísérik majd. A pilóták számára ez az első éles rakétalövészet - hangsúlyozták.

A minisztérium hozzátette, hogy a gyakorlatot Svédországban egy hatalmas, körülbelül fél Magyarország nagyságú, lakatlan, tajgaszerű, erdős területen tartják. A Vidsel lőtér ugyanakkor teljesen kiépített és a gyakorlathoz szükséges rendszerrel van ellátva.

A HM tájékoztatása szerint a cél minden egyes rakéta számára egy-egy robotrepülőgép által vontatott "infraköteg" lesz. A pilóták gyakorolják majd az éles "levegő-levegő gépágyúlövészetet" is; ilyen típusú gyakorlaton a magyar légierő pilótái a legutóbb a hatvanas években vettek részt.

A gyakorlat összességében mintegy 50 millió forint ráfordítást igényel - írta a minisztérium.

A tárca közölte azt is, hogy nem sokkal a "Légi fölény 2012" után a magyar pilóták a "Lion Effort 2012" elnevezésű gyakorlatra utaznak, szintén Svédországba. Ezen a gyakorlaton svéd, cseh, dél-afrikai és magyar Gripenek vesznek részt, valamint megfigyelői státusszal Svájc és Thaiföld képviselői is jelen lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!