Hírek

2012.03.14. 14:09

Önkormányzati, helyi megemlékezések országszerte

Kerületi és vidéki önkormányzatok, helyi civil szervezetek is megemlékeznek csütörtökön az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról, és külföldön is sok helyen tartanak ünnepi programokat. A március 15-i ünnepségsorozat több helyen már egy nappal korábban megkezdődik.

Forrás: MTI

Az ünnep előestéjén a fővárosban tart megemlékezést a Pro Libertate Alapítvány, a Stefánia-palotában pedig honvédségi gálaest lesz.
Szerda délután Diósgyőrben, Szolnokon és Győrben is tart ünnepi megemlékezést a helyi önkormányzat. Este fáklyás felvonulás lesz Debrecenben.
A nemzeti ünnep előestéjén Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke mond ünnepi beszédet a bécsi magyar nagykövetségen.

Március 15-én Budapesten, a központi rendezvények mellett számos program várja az érdeklődőket. Délelőtt az Országos Széchényi Könyvtárban szakember segítségével tekinthetik meg és próbálhatják ki az érdeklődők azt a nyomdagépet, amelyen egykor a 12 pont készült. A csepeli és a budafoki önkormányzat ünnepséget rendez, a kispesti református egyházközség ökumenikus istentisztelet tart. Istentisztelet lesz a belvárosi Hazatérés református templomban is, Morvai Krisztina, a Jobbik EP-képviselője mond ünnepi beszédet. A Munkáspárt elnöke, Thürmer Gyula csütörtök délután a budai Várban, Táncsics Mihály egykori börtönénél mond ünnepi beszédet.

Lakiteleken Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke ünnepi beszédet mond a Petőfi-szobor avatóünnepségén. 
V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a Vas megyei Gasztonyban, Szentgotthárdon és Vasváron is felszólal a helyi március 15-i ünnepségen.

Miskolcon Kriza Ákos fideszes, Szegeden Botka László szocialista, Kecskeméten Zombor Gábor fideszes polgármester mond ünnepi beszédet. Győrben Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP) szólal fel, Hódmezővásárhelyen pedig Lázár János polgármester, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője beszél az ünnepi megemlékezésen. Kaposváron Szita Károly fideszes polgármester, Békéscsabán Deutsch Tamás néppárti EP-képviselő mond beszédet.

Békésszentandráson és Békéscsabán ünnepélyes állampolgári eskütételt tartanak a nemzeti ünnepen. A Csongrád Megyei Kormányhivatal, az intézményfenntartó központ és a megyei önkormányzat közös szegedi megemlékezésén ünnepi beszédet mond Pálffy István (KDNP), az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának alelnöke.
A gyulai ünnepségén felszólal Bokros Lajos EP-képviselő is.    

Az Egymillióan a sajtószabadságért nevű szerveződés a fővároson kívül Szegeden is tüntetést tart.
A keszthelyi megemlékezés ünnepi szónoka Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatója lesz. Veszprémben térzene és történelmi játszóház, Vácott országos Kossuth-kiflisütőverseny várja az érdeklődőket. A Veszprémi Petőfi Színházban este ünnepi előadást tartanak.

A helyi önkormányzat ünnepi megemlékezést tart - más települések mellett - Debrecenben, Pécsett, Hatvanban, Nyíregyházán, Komáromban, Siklóson, Mosonmagyaróváron, Gödöllőn, Nagykanizsán, Veresegyházon, Budaörsön, Hajdúböszörményben, Szentesen, Tokajban, Tiszavasváriban, Balatonbogláron, Hévízen, Fonyódon, Balatonföldváron, Csurgón és Algyőn is.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter a nemzeti ünnep alkalmából a szlovéniai Lendván mond beszédet a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség meghívására. A miniszterelnök-helyettes szlovén kollégájával, Radovan Zerjavval közösen koszorút helyez el a lendvai Széchenyi és Kossuth Emléktáblánál, majd felszólalnak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére a Lendvai Színház- és Hangversenyteremben rendezendő hivatalos ünnepségen.

A nemzeti ünnep alkalmából Hende Csaba honvédelmi miniszter beszédet mond a Csemadok Komáromi Területi Választmány ünnepségén a szlovákiai Révkomáromban.
A Vajdasági Magyar Szövetség a szerbiai Szabadkán tartja központi ünnepségét. A rendezvény a Kossuth-szobor megkoszorúzásával kezdődik a Kossuth téren, majd a Népkörben Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter mond köszöntőt. A rendezvényen, amely egyben a VMSZ kampánynyitó rendezvénye a 2012-es szerbiai köztársasági, tartományi és önkormányzati választások előtt, Pásztor István, a VMSZ elnöke tart ünnepi beszédet.

Lengyelországban a Varsói Egyetemen is megemlékeznek az 1848-49-es forradalom évfordulójáról. Az ünnepségen beszédet mond Latorcai János (KDNP), az Országgyűlés alelnöke, majd Marek Kuchcinskivel, a szejm alelnökével megkoszorúzzák Bem József mellszobrát
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (KDNP) március 16-17-én a Isztambulba látogat, magyar állampolgári eskütételen és március 15-i ünnepségen vesz részt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!