Hírek

2012.03.30. 05:52

Foci és földhaszonbérlet

Az állami földek haszonbérleti pályázatnak eddigi – akár botrányosnak is nevezhető – történéseit elnézve kénytelen vagyok megállapítani, ahhoz, hogy valakinek esélye legyen nyerni, a felcsúti fociakadémia és/vagy a miniszterelnök közvetlen környezetében kell sündörögni.

Stanga István

Azoknak, akik nem hittek Ángyán Józsefnek, netán nem értették, miről is beszélt a Vidékfejlesztési Minisztérium január közepén lemondott politikai államtitkára, amikor azt fejtegette, a társadalom által támogatott Nemzeti Vidékstratégiában rögzített programmal szemben „mohó zsákmányszerző érdekcsoportok, maffiacsaládok, spekuláns nagytőkés oligarchák és a volt téeszeket és állami gazdaságokat a többiek elől elprivatizáló nagybirtokos zöldbárók koalíciója jött létre”, figyelmükbe ajánlom azt a történetet, ami megmutatja, hogy az állami földek haszonbérleti pályázatának elbírálása során hogyan pártolt az Orbán Viktor által alapított felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia elnöke mellé a „szerencse”. Nos, amint az kiderült, a különös körülmények között Felcsút polgármesterévé lett Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó, alig több mint egy éve alapított Búzakalász 66 Kft. (ami egyébként a Mészáros család építőipari vállalkozásának, a Mészáros és Mészáros Kft.-nek a tulajdona) finoman szólva „mázlistának” bizonyult az állami földek haszonbérleti pályázatán, ugyanis Kajászón és más Fejér megyei részeken összesen több mint 400 hektárnyi területhez jutott. Neje, Mészáros Beatrix, illetve testvére, Mészáros János ugyancsak nem nagyon panaszkodhat a „sorsra, hiszen előbbi 94, míg utóbbi 140 hektárnyi földön gazdálkodhat az elkövetkező húsz (!) esztendő során. És hogy mostanság  valóban a miniszterelnök szívéhez annyira közel álló futballsuli háza táján  sürgölődőket pártolja „Fortuna”, semmi sem mutatja jobban, mint hogy a fociakadémia egyik fő támogatójának számító és szintén felcsúti illetőségű Flier János (és családja) szintúgy nagyon jelentős, mintegy 300 hektárnyi földhöz jutott.

No, már most, hogy a nyertesek finoman fogalmazva is rendkívül jó boltot csináltak, az szerintem egy pillanatig sem lehet vitás, ugyanis ezen földek után igen tetemes – a bérleti díj többszöröse – az esztendőről esztendőre járó úgynevezett területalapú támogatás. Ám e történetben nem kizárólag ez avagy a meglehetősen sajátságos pályázati feltételek az izgalmasak –hogy mást ne is mondjak, mivel a bérleti díjat a pályázatban megszabták, senki nem licitálhatott a másik fölé, ami értelemszerűen azt eredményezi, hogy az állam kevesebb bevételhez jut a bérbeadásokból –, de még csak nem is az, hogy az állami földekkel gazdálkodó Nemzeti Földalapkezelő a pályázat elbírálásának a szempontjait titokban tartja (elég vicces, hogy a vesztesek nem tudhatják meg, miért a másik nyert), mint inkább az, hogy az említett területeken (így például Kajászón) élő gazdák – írd és mondd – egyetlen négyzetméternyi földhöz sem jutottak. És mivel ők is – akárcsak a bepöccenő és a kalapját vevő Ángyán ex államtitkár – komolyan vették az Orbán-kormány azon ígéretét, hogy nem a nagybirtokosokat, hanem a családi gazdálkodókat szeretnék helyzetbe hozni, érthető, hogy kiakadtak a döntésen, és hogy azt nyilatkozták, „megdöbbenéssel vettük tudomásul, amikor megérkeztek az elutasító határozatok, és kiderült, hogy a kajászói emberek egy négyzetméter területhez se jutottak a saját falujukban, noha mindnyájan családi gazdálkodók vagyunk, mindannyian e tevékenységből élünk és szeretnénk is élni”. Nos, nem hiszem, hogy mindez a „forradalmi” kormányt különösebben érdekli. A helyzetet elnézve ugyanis olybá tűnik, ahhoz, hogy az embernek a földbérleti pályázatokon esélye legyen nyerni, a felcsúti fociakadémia és/vagy a miniszterelnök közvetlen környezetében muszáj forgolódni. Ami ugyan elég visszás, de legalább nem kell szeretni.         

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!