Hírek

2012.03.23. 18:07

Évente több mint 10 milliárd forint megy el Afganisztánra

Mintegy 11-12 milliárd forintot emészt fel évente Magyarország afganisztáni szerepvállalása.

MTI

A tartományi újjáépítési csoport (PRT) 8-9 milliárd forintba kerül, ebből a helyi fejlesztésekre pedig 124 millió forintot költöttek - mondta Siklósi Péter, a Honvédelmi Minisztérium (HM) helyettes államtitkára pénteken a fővárosban, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet által szervezett konferencián.

Az afganisztáni NATO-műveletek 2014-ben érnek véget; a magyar PRT pedig várhatóan 2013 közepén átadhatja a feladatait. Siklósi Péter hangsúlyozta, hogy konkrét elképzelések még nincsenek a kivonulással kapcsolatban.
Jelenleg az Afganisztánban lévő magyar katonák létszáma nem éri el a négyszázat, viszont a feladatokat nagyban racionalizálta a honvédség, illetve már nem jöhetnek haza katonák szabadságra a fél éves misszióból, ezért hatékonyabban tudják ellátni a feladatokat.
A jövőben megduplázzák az amerikai parancsnokság alatt működő magyar különleges műveleti csoport létszámát.

Lehel László, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója előadásában elmondta: több mint tíz éve dolgoznak Afganisztánban, tevékenységük először a humanitárius, majd a fejlesztési munkákra irányult. Működésük alatt 2,2 milliárd forintot költöttek el különböző fejlesztésekre és segélyekre az országban (a támogatás negyedét a Külügyminisztérium biztosította), és közvetlenül mintegy 450 ezer ember a kedvezményezettje a befejezett projekteknek.
   

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!