Hírek

2012.03.28. 16:33

A rokkantnyugdíjasok negyede még nem jelentkezett

A rokkantnyugdíjasok negyede még nem jelentkezett be felülvizsgálatra hétfőig a nyugdíjbiztosítási igazgatóság területi kirendeltségeihez, pedig március 31-én lejár ennek a határideje - közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szerdán az MTI megkeresésére.

MTI

A tárca tájékoztatása szerint a mintegy 196 ezer rokkantnyugdíjas közül 148.500-an fordultak eddig az intézményhez, noha minden érintettet levélben tájékoztattak.

Ez azt jelenti, hogy a bejelentkezést elmulasztó 47.500 ember májustól automatikusan elveszíti eddigi járandóságát, illetve ellátását, ha ezt a következő néhány napban nem teszi meg. Abban az esetben, ha valaki elmulasztja a határidőt, igazolási kérelmet terjeszthet elő.

Korábban már több érdekvédelmi szervezet is arra kérte az érintetteket, időben adják be felülvizsgálati kérelmüket.

Szakály József, a Mozgáskorlátozottak Egyesületei Országos Szövetségének főtitkára az m1 Ma reggel című szerdai műsorában azt mondta, március 31-éig az 57 évesnél fiatalabb, korábban 3-as kategóriájú rokkantnyugdíjasoknak kell bejelentkezniük felülvizsgálatra a nyugdíjbiztosítási igazgatóság területi kirendeltségeihez.

A főtitkár arra is felhívta figyelmet, hogy azoknak is jelentkezniük kell, akiknek az állapotáról korábban az eljárások során bírósági ítélet is született. Közölte, megváltozott a jogszabály január 1-jétől, ezért kell most minden érintettnek jelentkeznie.

Elmondta azt is, a vizsgálatokra most csak jelentkezni kell, az újraminősítést 2013 végéig végzik el. Mint mondta, amíg ez nem történik meg, addig az érintettek tovább kapják a mostani ellátást.

Arról beszélt, a felülvizsgálat eredményeképpen lesznek, akik tovább kapják majd a mostani ellátást, lesznek, akik csökkentett ellátást kapnak, és lesznek olyanok is, akikről azt állapítják meg, hogy rehabilitálhatók, őket megpróbálják visszairányítani a munkaerőpiacra.

hétfőig a nyugdíjbiztosítási igazgatóság területi kirendeltségeihez, pedig március 31-én lejár ennek a határideje - közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szerdán az MTI megkeresésére. MTI -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!