Hírek

2012.02.16. 18:04

Fideszesek is kegyelmet kértek Geréb Ágnesnek

Szabó Erika, Ékes Ilona és Bábiné Szottfried Gabriella fideszes országgyűlési képviselők is levélben fordultak Schmitt Pál köztársasági elnökhöz annak érdekében, hogy kegyelmet kérjenek a múlt pénteken jogerősen is két év fogházbüntetésre ítélt Geréb Ágnes szülész-nőgyógyásznak.

MTI

Mint a képviselők az MTI-hez is eljuttatott levelükben is emlékeztettek: a Fővárosi Ítélőtábla, "lényegesen súlyosbítva" az elsőfokú bíróság döntését, február 10-én jogerősen két év letöltendő fogház büntetésre és tíz év foglalkozástól eltiltás büntetésre ítélte Geréb Ágnest.

Kifejtették: a szülésznő, szigorú szakorvosi felügyelet mellett, több száz komplikációmentes eljárásnál működött közre. Geréb Ágnes nemzetközileg elismert bába, szülész-nőgyógyász orvos, és pszichológus, aki Magyarországon először alkalmazta az otthonszülés gyermek- és szülőbarát eljárását. Utóbbi kapcsán viszont azt is megjegyezték: Geréb Ágnes "úttörő munkáját" nehezítette, hogy az állam nem szabályozta az otthonszülés nemzetközi szinten ismert és alkalmazott lehetőségét.

"A bíróság ítéletét, elfogadva annak szakszerűségét és alaposságát, - figyelemmel az eset összes körülményeire - rendkívül szigorúnak tartjuk" - fogalmaztak a képviselők. Ezért azt kérték Schmitt Páltól, hogy "méltányolva a szülésznő munkájának eredményeit, az otthonszülés alternatív eljárásának hazai szabályozatlanságát részesítse őt kegyelemben".

Múlt pénteken másodfokon súlyosbította Geréb Ágnes büntetését a Fővárosi Ítélőtábla. Pelle Andrea, a szülész-nőgyógyász védőügyvédje az ítélet kihirdetését követően azt közölte: Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász kegyelmet kér Schmitt Pál köztársasági elnöktől. Az ügyvéd azt mondta: nem várta, hogy fellebbezésüknek helyt adva felmentik védencét, de arra nem számított, hogy letöltendő fogházbüntetésre ítélik Geréb Ágnest. Arra pedig különösen nem számított, hogy az ítéletet még súlyosítják is oly módon, hogy nem a felerész, hanem csak a büntetés kétharmad részének letöltésével, vagyis több mint egy év után bocsátható feltételesen szabad lábra Geréb Ágnes.

Mindeközben Geréb Ágnes ellen további ügyei miatt - amelyek miatt immár több mint egy éve házi őrizetben van - vádemelést javasolt a rendőrség.    

Szabó Tímea (LMP), országgyűlési képviselő múlt pénteki közleményében példa nélkülinek nevezte a bíróság ítéletét. Kedden Michl József, Tarnai Richárd és Bús Balázs kereszténydemokrata országgyűlési képviselők is levélben fordultak az államfőhöz, hogy Geréb Ágnesnek elnöki kegyelmet kérjenek.

 Michl József az MTI megkeresésére azt mondta: Levelükkel Geréb Ágnes köztársasági elnöktől kért kegyelmi kérelmét akarják megtámogatni. Az az álláspontjuk, hogy a szülész-nőgyógyász "már elég időt előzetes letartóztatásban töltött", azokért a hibákért, amelyeket elkövetett a méltó büntetését megkapta és letöltötte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!