Hírek

2012.02.14. 10:36

Angelina Jolie könnyek közt vette át békedíját

Könnyeivel küszködve vette át a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, a Berlinale kapcsán rendezett jótékonysági gálán a Cinema for Peace nevű békedíjat Angelina Jolie a szórakoztatóipar olyan képviselőinek jelenlétében, mint Catherine Deneuve és Bob Geldof.

MTI

A színésznő hosszú szürke ruhában jelent meg a Berlin szívében, a Gendarmenmarkton álló Konzerthausban tartott fogadáson. Az eseményre élettársa, Brad Pitt is elkísérte. A párt a hideg ellenére is rajongók tömege várta és ünnepelte.

Jolie első rendezését, az In the Land of Blood and Honey (A vér és méz földjén) című boszniai háborús drámát hozta a rangos filmfesztiválra. Mint korábban elmondta, filmje teljes egészében őt tükrözi. "Ez vagyok én, a film megmutatja, milyen vagyok igazából" - magyarázta.

"A hírnév olyan, mint a pénz. Angelina pedig úgy döntött, hogy jó célokra fordítja ezt a valutát" - méltatta a hollywoodi csillagot a hétfő esti gálán Bob Geldof zenész, politikai aktivista. Mint aláhúzta, ezt az elkötelezettséget ünnepelték most. Az Oscar-díjas amerikai színésznő 10 éve végez humanitárius munkát, az ENSZ menekültügyekkel foglalkozó jószolgálati nagyköveteként járja a konfliktus sújtotta övezeteket a világban.

Jolie könnyeivel küszködve tartotta meg köszönőbeszédét, miután átvette az üvegből formázott díjat Mohamed el-Baradei Nobel-békedíjastól, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) egykori vezetőjétől.

A sztár filmje két fontos díjat is kapott a hatszáz meghívott részvételével tartott ceremónián. A boszniai háború idején játszódó dráma lett az év legfontosabb filmje, emellett az egész stábot tiszteletbeli díjjal tüntették ki az alkotás háború- és népirtásellenes üzenetéért.

"Megszakadt a szívem, amikor elkezdtem a kutatást a filmhez. Olyan sokat szenvedtek az ott élők. Mindenáron azon voltam, hogy elkészítsem ezt a filmet. A békedíjamat az ottani embereknek ajánlom. Csodálatra méltó az országuk, az ott élő nők, és az is, amin keresztülmentek. Az ő nevükben is veszem át ezt a díjat - mondta köszönőbeszédében. - Azért forgattam le ezt az alkotást, mert bízom abban, hogy az emberek felébrednek, és megpróbálnak változtatni a dolgokon."

Jolie és Pitt kedd este már Szarajevóban vesz részt a film ottani bemutatóján. A színésznő Berlinben még arról is beszélt, hogy már írt egy új forgatókönyvet, de még senkinek, még Pittnek sem mutatta meg. Annyit elárult a szkriptről, hogy az afganisztáni konfliktusról szól.

A gálaesten Luc Besson alkotása, a The Lady emberi jogi díjat kapott az Amnesty International jogvédő szervezettől. A portréfilm Aung Szan Szú Kji Nobel-békedíjas mianmari ellenzéki politikusról szól, főszereplője Michelle Yeoh.

Az idei - immár tizedik - Cinema for Peace gálán a hírek szerint hárommillió eurót sikerült összegyűjteni jótékony célokra: ezúttal mianmari és boszniai programokra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!