Hírek

2012.01.18. 19:58

Etiópiai merénylet: Szeged két kutatóját gyászolja

A turistákat ért etiópiai terrortámadásban elhunyt szegedi áldozatok emlékére szerdán kitűzték a gyászlobogót a megyeszékhely városházára.

MTI

Az eddigi információk szerint hét magyar tartózkodott Etiópiában. A kutatók kedden egy vulkánt és egy másik, geológiai szempontból érdekes területet akartak átvizsgálni. A kutatók fegyveres kísérő nélkül utaztak, amikor – feltehetően túszejtési szándékkal – rájuk támadtak. A fegyveresek tüzet nyitottak a járműre. A lövöldözésben öten haltak meg, köztük két magyar, egy pedig megsebesült.
   
A három magyar túlélőt német segítséggel juttatták el szerda délután az etióp fővárosban lévő német követségre. A túlélők, illetve a holttestek hazaszállításáról a Külügyminisztérium gondoskodik. A főigazgató közölte, a sérült magyart kórházba szállították, így ő csak később térhet vissza Magyarországra.

„Szeged polgárai mély megrendüléssel értesültek arról a tragédiáról, amely két fiatal tudóst ért Etiópiában. Értelmetlen és megrázó haláluk a gyűlölködés és háborúskodás tragikus következménye, amely most két nagyreményű fiatal kutató életét és pályáját törte derékba” – írta Vécsey Ágnes, az önkormányzat sajtófőnöke,  aki tudatta: Botka László polgármester elrendelte, hogy gyászlobogót tűzzenek ki a városházára. Az önkormányzat közleménye szerint Szeged osztozik az áldozatok családjának mély fájdalmában, és az elhunytak emlékét kegyelettel megőrzi.


   
Mezősi Gábor, a Szegedi Tudományegyetem Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszékének vezetője újságíróknak elmondta: saját szervezésű túrán vettek részt azok a magyarok, akiket terrortámadás ért Etiópiában. A professzor közlése szerint a tanszék két munkatársa és egy bonyhádi gimnáziumi tanár 2011 utolsó napjaiban vagy közvetlenül újév után utazott el Afrikába, velük tartott egy, az egyetemen dolgozó orvos is. Az út célja a kirándulás volt, de a kutatók igyekeztek szakmai kapcsolatokat is kialakítani. Miután elfogyott a pénzük, a középiskolai tanár és az egyik egyetemi oktató hazaindult Magyarországra, őket váltotta a tanszék két munkatársa – mondta Mezősi Gábor.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!