Hírek

2011.12.12. 14:33

Orbán napirend előtt: viharos év következik

A miniszterelnök szerint az eurózóna válsága hosszabbnak ígérkezik, mint ahogyan eddig mondták, ezért a következő év viharos lesz Európában és Magyarországon is.

MTI

A miniszterelnök szerint az eurózóna válsága hosszabbnak ígérkezik, mint ahogy eddig mondták, ezért a következő év viharos lesz Európában és Magyarországon is. Orbán Viktor hétfőn, napirend előtt a parlamentben a jövő évi költségvetés várható átalakításáról szólva megerősítette: csökkenteni szükséges a növekedési előrejelzést, és magasabb euró-forint árfolyammal kell számolni. Hangsúlyozta azt is, a parlamentnek kell döntenie arról, Magyarország csatlakozik-e az eurózóna országainak megállapodásához, s az erről szóló vita előkészítésére az Országgyűlés uniós nagybizottságát kérte fel, megjegyezve: a Háznak az elutasító brit álláspontot is meg kell fontolnia.

A kormányfő vízválasztónak nevezte, hogy az eurózóna tizenhét tagállama új szerződést köt, a közös pénz bevezetése után elkötelezve magát a költségvetési unió létrehozása mellett, amelyet gazdasági, majd akár politikai unió követhet.

Szavai szerint a brüsszeli megállapodás érinti a nemzeti szuverenitást, hatásköröket von el a tagállami törvényhozásoktól, és lehetőséget ad arra, hogy kívülről beleszóljanak az országok költségvetésébe, például a hiány megállapításával kapcsolatban.

Az egyezség alapján az eurózóna tagállamainak be kell számolniuk az állampapír-kibocsátási terveikről; azért akarnak a tagállamok összehangolt államkötvény-kibocsátási tervet elfogadni, hogy a piacon ne torlódjanak össze az ajánlatok - mondta Orbán Viktor, kiemelve, ez nagyon fontos, hiszen Magyarország is a piacról újítja meg lejáró adósságait, és ha nem jó ütemben lépünk ki a piacra, akkor "ennek a torlódásnak mi is áldozatai lehetünk".

A tanácskozásról szólva úgy fogalmazott: az uniós csúcson volt törekvés, "hadd ne mondjam, nyomás" annak érdekében, hogy az összegyűlt állam- és kormányfők "azon melegében csatlakozzanak" a megállapodáshoz. De ezt a magyar alkotmányos felfogás nem engedte, mert nemzeti szuverenitást érintő kérdésekben parlamenti vita és döntés szükséges ahhoz, hogy a nemzetközi színtéren nemzeti álláspontot lehessen képviselni - mondta a miniszterelnök, akinek szavait taps fogadta a kormánypárti sorokból.

A kormányfő - aki többször is az uniós csúcson elfogadott, az ülésteremben kiosztott dokumentumok tanulmányozására biztatta a képviselőket - ezért felkérte a parlament európai uniós nagybizottságát, hogy vegye kézbe az országgyűlési viták előkészítését. Jelezte, hogy a kormány ehhez minden segítséget megad.

Orbán Viktor beszédében a döntéssel kapcsolatban főszabálynak nevezte, hogy "nekünk a magunk és nem mások fejével kell gondolkodnunk". Szavai szerint nem szabad belemenni abba, hogy mások szempontjai szerint ítéljünk, mert akkor a döntések nem a magyarok érdekeit fogják szolgálni.

A miniszterelnök azt hangoztatta, hogy a magyarok ma két nagy, nem összekeverendő küzdelemben vesznek részt: a múlt - leginkább az elmúlt nyolc év - hibáinak kijavításában és abban a harcban, amelyet Európa folytat az euróövezet válságával. Utóbbiról szólva kijelentette: az eurózóna válsága nem Magyarország válsága. A válság a közös pénz válsága, de ez Magyarországot is rosszul, sőt fájdalmasan érinti, tehát "elemi érdekünk, hogy sikerüljön kilábalni belőle Európának". De "nem tőlünk ered, nem mi okoztuk, és nem is mi tudjuk megoldani" - hangsúlyozta.

A kormányfő azt mondta: az euróválság súlyosan nehezíti az ország céljainak megvalósítását, ám a célokon nem szabad változtatni, még akkor sem, ha "nagy szélviharban próbálunk eljutni a célunkhoz, ami azzal jár, hogy eszközeinket a viharhoz kell igazítani". Megerősítette: a cél az, hogy a válság után Magyarország legyen az unió egyik legversenyképesebb gazdasági környezetet biztosító állama.

Szavai szerint a legnagyobb akadályt a múlt hibái jelentik, így például az az "irtózatos" államadósság, amelyet az előző kormányok halmoztak fel, továbbá az egekbe szökött munkanélküliség és az nemzetgazdaság általános gyengülése. Ha most a 2002-es 52 százalékos államadósság környékén lennénk, akkor "jóformán csak a hírekből értesülnénk arról, hogy Európa más részein válság van" - magyarázta.

A miniszterelnök szerint ugyanakkor az eurózóna válsága hosszabbnak ígérkezik, mint ahogyan eddig mondták. Elmondta: a gyors válságkezelés - nem kockázatmentes - eszközeit a brüsszeli csúcstalálkozón elvetették, az eurózóna országai úgy döntöttek, hogy nem bocsátanak ki eurókötvényeket, az Európai Központi Bank nem vásárol állampapírokat, és a tagállamok nem adnak össze annyi pénzt a válságalapba, ami megnyugtatná a piacokat.

Véleménye szerint mindebből az következik, hogy a következő év, különösen annak első fele viharos lesz Európában "és viharos lesz nekünk is". Csökkenteni kell a jövő évi növekedési előrejelzést - amit elsősorban a német gazdaság növekedési lehetőségeihez kell igazítani -, és magasabb euró-forint árfolyammal kell számolni a korábban kalkuláltnál - jelentette ki, utalva a 2012-es büdzsé várható átalakítására, úgy fogalmazva: az országvédelmi költségvetést újabb elemekkel kiegészíteni.

A kormányfő hozzátette, hogy eközben - ez euróválsággal szembeni védekezés részeként - pénzügyi védőhálót kell kifeszíteni, és erre ma "nem tud jobb megoldást ajánlani", mint új típusú biztonsági megállapodást a Nemzetközi Valutaalappal (IMF).

Kitért arra is, hogy meg kell indítani az új növekedési akciótervet, amelynek összeállítását Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter vezeti, az akcióterv pedig a tervek szerint hamarosan a Ház elé kerül.

Frakcióreagálások Orbán beszédére

Az MSZP szerint Orbán Viktor kormányfő nem az ország szuverenitásának féltése miatt mondott nemet múlt héten az uniós kormányközi megállapodásra, hanem mert felmérte, hogyha ehhez csatlakozik, akkor befellegzett a különutas gazdaságpolitikának és a gazdasági szabadságharcnak. Mesterházy Attila frakcióvezető hangsúlyozta: ha pedig ez megtörténne, akkor biztosan nem Orbán Viktornak kellene vezetnie a Fidesz kormányát. Szerinte bár Orbán Viktor megpróbálta úgy beállítani, hogy mindenért az előző kormányok felelősek, valójában a kormányfő és a gazdasági miniszter "téves és dilettáns" gazdaságpolitikának az egyenes következménye a jelenlegi helyzet. Az MSZP szerint fontos lenne, hogy Magyarország csatlakozzon ehhez a megállapodáshoz, Orbán Viktornak pedig arra is felelnie kellene, hogy mi történik akkor, ha Magyarország kimarad ebből az egyezségből - hangoztatta a szocialista politikus.

A KDNP szerint Orbán Viktor múlt heti döntése az Európai Uniós kormányközi megállapodással kapcsolatban két okból is helyes volt. Harrach Péter frakcióvezető leszögezte: egyrészt a parlamentnek kell döntenie ilyen nagy jelentőségű kérdésekben, másrészt pedig Orbán Viktor elment addig, ameddig az adott körülmények között a nemzeti szuverenitás védelmében el lehetett menni. "Ilyen helyzetben a bölcsesség egy követelmény" - tette hozzá a kereszténydemokrata politikus. Szerinte ezeréves egység van Magyarország és Európa között, de míg akkor kulturális, addig ma pénzügyi és gazdasági érdekek és elvek mentén működnek együtt. Jelenleg nincs kulturális egység az európai országok között és szerinte ez a problémák gyökere.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta, a következő időszak legfelelősségteljesebb és legnehezebb döntése előtt állunk, amiben szükség van mind a 386 képviselő legjobb tudására, lelkiismeretére és a véleményére. Közölte: a Fidesz képviselőcsoportja támogatja és helyesnek gondolja, azt amit a miniszterelnök Brüsszelben tett, ugyanakkor azt a szocialista véleményt, miszerint a megállapodáshoz azonnal csatlakozni kellett volna, meggondolatlannak és az ország számára károsnak nevezte. Úgy fogalmazott: sehová nem vezet az az út, amit Vona Gábor Jobbik frakcióvezető felkínált. Hozzátette: könnyen lehet, hogy kompromisszumokat kell kötnünk, de kérdés, hogy hol a határ, milyen megállapodásra van szükség, kell-e megállapodást kötnünk, ugyanakkor ez nem lehet csak a kormány felelőssége. Schiffer András LMP-s frakcióvezető a miniszterelnök felszólalására reagálva azt mondta: a szuverenitás nem a miniszterelnöké, nem a Fidesz-KDNP kétharmados többségéé, hanem a népé. Ha a népé a szuverenitás, önöknek nincs joguk arra, hogy az emberek választási szabadságát elvegyék, hogy a következő választáson új gazdaságpolitikát válasszanak. Amikor a pénzügyi stabilitási törvénybe kívánják bebetonozni a megbukott egykulcsos adórendszert, a népszuverenitást sértik meg - értékelte.

Schiffer András (LMP) leszögezte: a következő hónapokban a magyar kormány felelőssége az lesz, hogy olyan pozícióba manőverezze Magyarországot, hogy ne kelljen egy fiskális kényszerzubbonyt viselnie. Szükség van az unió és az alapszerződés új alapokra helyezésére - emelte ki, hozzátéve: van esély arra a Merkel-Sárközy-levél kapcsán, hogy a szerződés módosítása alkalmas legyen a spekulatív kapitalizmus megfékezésére. Ön David Cameron brit kormányfő mellé kíván állni, és ezzel kívánja a spekulatív gazdaság és a bankárok érdekeit védelmezni - mondta a kormányfőnek. Schiffer András szerint Magyarország szorult helyzetét kár az unióra fogni. Ironikusan úgy fogalmazott, frakciója azon fideszes képviselők között, akik vállalják, hogy elmagyarázzák a polgároknak, hogy nem a forint-, hanem az euróválság miatt nőnek a törlesztő-részletek, azori-szigeteki nyaralást sorsol ki.

Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője azt mondta, hogy ha valóban érdemi vitát akarnak, egy lehetőség maradt, az, ha a magyar társadalomhoz fordulnak. Írjanak ki népszavazást erről a kérdésről!

A KDNP szerint Orbán Viktor múlt heti döntése az Európai Uniós kormányközi megállapodással kapcsolatban két okból is helyes volt. Harrach Péter frakcióvezető leszögezte: egyrészt a parlamentnek kell döntenie ilyen nagy jelentőségű kérdésekben, másrészt pedig Orbán Viktor elment addig, ameddig az adott körülmények között a nemzeti szuverenitás védelmében el lehetett menni. "Ilyen helyzetben a bölcsesség egy követelmény" - tette hozzá a kereszténydemokrata politikus. Szerinte ezeréves egység van Magyarország és Európa között, de míg akkor kulturális, addig ma pénzügyi és gazdasági érdekek és elvek mentén működnek együtt. Jelenleg nincs kulturális egység az európai országok között és szerinte ez a problémák gyökere.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta, a következő időszak legfelelősségteljesebb és legnehezebb döntése előtt állunk, amiben szükség van mind a 386 képviselő legjobb tudására, lelkiismeretére és a véleményére. Közölte: a Fidesz képviselőcsoportja támogatja és helyesnek gondolja, azt amit a miniszterelnök Brüsszelben tett, ugyanakkor azt a szocialista véleményt, miszerint a megállapodáshoz azonnal csatlakozni kellett volna, meggondolatlannak és az ország számára károsnak nevezte. Úgy fogalmazott: sehová nem vezet az az út, amit Vona Gábor Jobbik frakcióvezető felkínált. Hozzátette: könnyen lehet, hogy kompromisszumokat kell kötnünk, de kérdés, hogy hol a határ, milyen megállapodásra van szükség, kell-e megállapodást kötnünk, ugyanakkor ez nem lehet csak a kormány felelőssége. Schiffer András LMP-s frakcióvezető a miniszterelnök felszólalására reagálva azt mondta: a szuverenitás nem a miniszterelnöké, nem a Fidesz-KDNP kétharmados többségéé, hanem a népé. Ha a népé a szuverenitás, önöknek nincs joguk arra, hogy az emberek választási szabadságát elvegyék, hogy a következő választáson új gazdaságpolitikát válasszanak. Amikor a pénzügyi stabilitási törvénybe kívánják bebetonozni a megbukott egykulcsos adórendszert, a népszuverenitást sértik meg - értékelte.

Schiffer András (LMP) leszögezte: a következő hónapokban a magyar kormány felelőssége az lesz, hogy olyan pozícióba manőverezze Magyarországot, hogy ne kelljen egy fiskális kényszerzubbonyt viselnie. Szükség van az unió és az alapszerződés új alapokra helyezésére - emelte ki, hozzátéve: van esély arra a Merkel-Sárközy-levél kapcsán, hogy a szerződés módosítása alkalmas legyen a spekulatív kapitalizmus megfékezésére. Ön David Cameron brit kormányfő mellé kíván állni, és ezzel kívánja a spekulatív gazdaság és a bankárok érdekeit védelmezni - mondta a kormányfőnek. Schiffer András szerint Magyarország szorult helyzetét kár az unióra fogni. Ironikusan úgy fogalmazott, frakciója azon fideszes képviselők között, akik vállalják, hogy elmagyarázzák a polgároknak, hogy nem a forint-, hanem az euróválság miatt nőnek a törlesztő-részletek, azori-szigeteki nyaralást sorsol ki.

Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője azt mondta, hogy ha valóban érdemi vitát akarnak, egy lehetőség maradt, az, ha a magyar társadalomhoz fordulnak. Írjanak ki népszavazást erről a kérdésről! -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!