Hírek

2011.12.04. 23:11

Kövér rossz véleménnyel a nemzetközi gazdasági szervezetekről

Kövér László szerint a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) tervezett együttműködés kialakítása során az lesz a fő kérdés, hogy Magyarország milyen pozíciót tud kiküzdeni magának: alárendelt szerepet vagy tényleges alkupozíciót.

MTI

A házelnök ezt a Duna Televízió Heti hírmondó című műsorában mondta, kijelentve: mérhetetlenül rossz a véleménye a nemzetközi gazdasági szervezetekről, de azt senki nem gondolta, hogy egyáltalán ne működjünk együtt velük. Szólt arról is, támogatja, hogy a határon túli magyarok ne csak listára szavazhassanak.

Az Országgyűlés elnöke a vasárnap sugárzott interjúban az IMF-ről szólva úgy fogalmazott: "Abban tetszettek volna jeleskedni, hogy ezt a gazdasági világválságot, ezt a csőd közeli helyzetet sikerült volna megelőzni!"
   
"Rossz lovon ülünk, rossz rendszer működik, és az IMF tipikusan az az intézmény, amely ennek a rossz rendszernek az egyik fundamentális fenntartója" - mondta Kövér László, hozzátette azonban: az egy más kérdés, hogy a jelen körülmények között egy ország, adott esetben Magyarország ki tudja-e kerülni, hogy ezekkel az intézményekkel együttműködjön. "Azt, hogy egyáltalán ne működjünk együtt, senki sem gondolta - minden retorikai túlzás ellenére" - mondta. Rámutatott ugyanakkor, a jövő kérdése, hogy az együttműködés kialakítása során milyen pozíciót tud majd kiküzdeni magának Magyarország: egy alárendelt szerepet vagy egy olyan tényleges alkupozíciót, amelyben az ország érvényesíteni tudja a saját nemzeti érdekeit, például alapvető társadalompolitikai kérdésekben.
   
A házelnök cáfolta azt a sajtóinformációt, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter menesztését szorgalmazta a Fidesz egyik elnökségi ülésén.
   
Az interjúban szólt arról is, egyetért a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumán (KMKF) elhangzott azon felvetéssel, hogy a határon túl élő magyar állampolgárok ne csak pártlistára, hanem egyéni jelöltre is szavazhassanak, csakúgy, mint a Magyarországon élők. A pénteki KMKF-tanácskozáson Szász Jenő, az erdélyi Magyar Polgári Párt elnöke közölte, hogy módosító indítványt fogalmaztak meg, hogy a határon túli magyarok ne csak listára voksolhassanak, hanem egyéni választókörzetben is szavazhassanak.
   
Arra a kérdésre, mennyire tartja reálisnak azt a kormányzati szándékot, hogy titkosszolgálati módszerekkel derítsék ki, kik és miért spekulálnak a forint ellen, Kövér László a Duna Televízióban azt mondta: örülne neki, ha a magyar titkosszolgálat képes lenne erre, mert az azt jelentené, hogy nyolc év "rombolás" és húsz év "bizonytalankodás" után a nemzetbiztonság olyan állapotban van, hogy képes ennek felderítésére, de megjegyezte, nem biztos abban, hogy ez így van, mert olyan mértékű "rombolás" történt a titkosszolgálatoknál a szocialisták idején, amelyet csak hosszú idő alatt lehet "kiheverni".
   
A Pintér Sándor belügyminiszter által javasolt új titkosszolgálat, a Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központ felállításával kapcsolatban úgy fogalmazott: "nem egészen világos motivációkból ötletszerűnek tűnő változtatási javaslatok kerülnek az Országgyűlés elé, amelyeket megvitatni sem volt módunk előzetesen, és amelyekkel egyébként nem is értek egyet". Nem ért egyet azzal sem - fűzte hozzá -, hogy az Információs Hivatalt a Belügyminisztériumhoz rendeljék.
   
Az Országgyűlés elnöke badarságnak nevezte, hogy a Fidesz az elmúlt másfél év alatt 1,5-2 millió választót veszített volna el. Hozzátette ugyanakkor, tisztában vannak azzal, hogy a Fidesz komoly veszteségeket szenvedett el az elmúlt másfél esztendőben, de relatíve a legkevesebbet az eddigi ciklusok kormányzó erőihez viszonyítva.


   
A parlamenti törvényhozás tempóját firtató kérdésre azt mondta: a "rohamtempó" egyrészt szükségszerű, másrészt oka sok "szubjektív hiba, gyengeség, gyarlóság, ami a kormányzati szerkezetből, annak a rossz működéséből fakad, vagy egész egyszerűen emberek teherbíró képességének a korlátaiból". Vagyis hogy nem tudott a kormányzat olyan ütemben előterjesztéseket letenni az asztalra szeptemberben, októberben, hogy ne minden novemberre, decemberre "csúcsosodjon" ki.
   
Az éjszakákba nyúló ülésekkel kapcsolatban azt közölte: létrejött és működött a koalíció az ellenzék között.

MTI -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!