Hírek

2011.12.23. 15:47

Csehország és a világ búcsúzik Václav Haveltől

Az utolsó csehszlovák és az első cseh köztársasági elnökért, drámaíróért és emberi jogi harcosért szóltak a harangok.

mti

Harangok és szirénák zúgása közepette pénteken 12 órakor megállt az élet Csehországban. A lakosság országszerte egyperces csenddel és néma főhajtással adózott Václav Havel, az utolsó csehszlovák és az első cseh köztársasági elnök, drámaíró és emberi jogi harcos emléke előtt, aki vasárnap 75 éves korában hunyt el.

Ugyanakkor a prágai Vár Szent Vitus-székesegyházában megkezdődött a hivatalos állami gyászszertartás, amelyre a világ több tucatnyi országának vezető politikusai érkeztek Prágába. Havel koporsója cseh állami zászlóval letakarva az oltár előtt volt elhelyezve.

A gyászmisét Dominik Duka, prágai érsek celebrálta. A mise elején felolvasták XVI. Benedek pápa részvéttáviratát, aki mély sajnálatát fejezte Václav Havel halála felett és nagyon pozitívan méltatta életművét. A szertartás alatt a Cseh Filharmónia Jirí Belohlávek vezényletével részleteket adott elő Antonín Dvorák Requiemjéből.

Az exelnök özvegye Dagmar Havlová és a családtagok mellett a gyászmisén megjelent a legfelsőbb cseh politikai vezetés Václav Klaus államfővel az élen, a cseh társadalmi és kulturális élet kiemelkedő egyéniségei, Havel volt cseh és szlovákiai barátai, legközelebbi volt munkatársai.

A külföldi résztvevők között több mint egy tucatnyi mai és egykori államfő volt. Megjelent egyebek között Schmitt Pál magyar, Ivan Gasparovic szlovák, Christian Wulff német, Nicolas Sarkozy francia, Heinz Fischer osztrák államfő, David Cameron brit miniszterelnök, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke és mások.

Az Egyesült Államokat Hillary Clinton külügyminiszter és férje Bill Clinton volt elnök, valamint a prágai születésű Madeleine Albright egykori külügyminiszter képviselte. Oroszországból Vlagyimir Lukin ombudsman érkezett a cseh fővárosba.

Közismert, hogy Havelnek a művészvilágban i sok barátja volt. Elbúcsúzni tőle Prágában járt egyebek között Alain Delon francia színész vagy Suzanne Vega amerikai énekesnő.

"Tisztelettel és megbecsüléssel fogunk emlékezni Václav Havelre" - jelentette ki a gyászszertartás végén elhangzott beszédében Václav Klaus. Leszögezte: az ember meghalt, de eszméi tovább élnek. Ezek közül a szabadsághoz fűződő haveli gondolatokat emelte ki. "Most már csak rajtunk múlik, hogy ezek a gondolatok fennmaradjanak" - húzta alá az államfő.

Karel Schwarzenberg külügyminiszter Havel közeli barátja az elhunyt államfő és civilek szoros együttműködését méltatta. Emlékeztetett, hogy Havel nemcsak a csehek, de a szlovákok elnöke is volt.

"Az igazság embere volt" - hangsúlyozta Madeleine Albright. Hozzátette: "Havel az utóbbi húsz évben a földkerekség egyik legnagyobb tiszteletnek és tekintélynek örvendő személyisége volt." 

Dominik Duka szerint Havelnek teljesültek az álmai, a kommunista rendszer megbukott, s ebben neki is nagy szerepe volt, s nem véletlenül lett az 1989-es kelet-európai rendszerváltás egyik jelképe. "Havel nagy érdeme, hogy képes volt reményt ébreszteni a csehekben a jobb jövő iránt és egyesítette a nemzetet"  - mutatott rá az érsek.

A gyászszertartás a Szent Vitus-székesegyházban a cseh himnusszal ért végét, miközben a közeli Petrín-dombon a fővárosi helyőrség katonái 21 ágyúlövést adtak le. Ezt követően a cseh vezetés a Hradzsin Spanyol-termében fogadást rendezett a gyászszertartáson résztvevők számára.  

A külföldi politikusok többsége délelőtt érkezett Prágába, s a délutáni-esti órákban már el is hagyta a cseh fővárost.

A diplomáciai csúcsforgalom miatt - összesen 27 különgép szállt le délelőtt - a Ruzyne repülőtér forgalmát is módosítani kellett, míg a városban szigorú biztonsági intézkedéseket léptettek életbe. A rendre több mint 900 rendőr vigyáz, s forgalmi korlátozások is érvénybe léptettek.

A Hradzsin udvarában hatalmas képernyőket szereltek fel, amelyeken a lakosság és a turisták is követni tudják az eseményeket. Rendőrségi becslések szerint a Várban és környékén legalább tízezer ember gyűlt össze.

Az állami gyászszertartás után a Havel-család szűkebb körben a strasnicei krematóriumban vesz búcsút az elhunyttól. A volt elnököt a Havel-család Vinohrady köztemetőben lévő családi kriptájába temetik.

Az elhunyt államfő tiszteletére Csehországban szerdától péntekig állami gyászt hirdetett ki a kormány. A középületeken félárbocra eresztették a nemzeti lobogókat, s mellé kitűzték a fekete zászlókat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!