Hírek

2011.11.03. 10:14

Sukoró-ügy: Gyurcsány nem kapja meg az iratokat

A mentelmi bizottság elnöke elutasította Gyurcsány Ferenc kérését, hogy bocsássa rendelkezésére azokat a dokumentumokat, amelyeket az ügyészség küldött a testületnek a Sukoró-ügyben, valamint a zárt bizottsági ülések jegyzőkönyveit - tudatta a volt miniszterelnök titkársága az MTI-vel. Rubovszky György válaszát a www.sukoroper.hu oldalon hozták nyilvánosságra.

MTI

Ebben a kereszténydemokrata bizottsági elnök azt írta, hogy a dokumentumok nyilvánosságra hozására nem kapott felhatalmazást a legfőbb ügyésztől. Szavai szerint a vádhatóság kizárólag azért küldte meg azokat a bizottságnak, hogy a testület elkészíthesse határozati javaslatát a mentelmi ügyben. Rubovszky György ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy Gyurcsány Ferenc a bizottság irodájában megtekinthette az ügyészségi iratokat.
   
A KDNP-s politikus a mentelmi ügyet tárgyaló bizottsági ülések jegyzőkönyveinek kiadását arra hivatkozva utasította el, hogy a házszabály szerint az érintett képviselő a mentelmi jogának felfüggesztéséről szóló döntéshozatalkor nem lehet jelen. "A zárt ülésről készült jegyzőkönyvet ennek megfelelően nem nyilvánosként kezeljük" - fogalmazott a kormánypárti politikus, megjegyezve, hogy eljárása megfelel a bizottság húszéves gyakorlatának. Mint írta, így látja biztosítottnak, hogy az általa vezetett testület továbbra is külső befolyástól mentesen láthassa el feladatát.
   
Kitért arra is, a volt miniszterelnök nem élt azzal a lehetőséggel, hogy felszólaljon a mentelmi bizottság ülésén.
   
Gyurcsány Ferenc titkársága az MTI-nek küldött közleményében árulkodónak nevezte, hogy Rubovszky György - szavaik szerint - "nem meri" nyilvánosságra hozni azt az iratcsomagot, amelyet a legfőbb ügyész küldött. "Ez a döntés azt üzeni a közvéleménynek, hogy a legfőbb ügyésznek és a mentelmi bizottság elnökének közös takargatnivalója van: az úgynevezett +bizonyítékok+ nem állják ki a nyilvánosság próbáját, Polt Péter vádjai tarthatatlanok" - áll a Gyurcsány-titkárság közleményében.
   
Az Országgyűlés - a szakbizottság javaslatára - szeptember 12-én függesztette fel a volt kormányfő mentelmi jogát. A politikus ezt megelőzően, amikor szeptember 1-jén megtekintette az ügyészség által a parlament mentelmi bizottságának megküldött iratokat, azt mondta: a dokumentumok nem igazolják a legfőbb ügyész gyanúját, amely szerint hivatali visszaélést követett el, sőt az ellenkezőjét támasztják alá.
   
Gyurcsány Ferencet október 3-án hivatali visszaéléssel gyanúsította meg az ügyészség. A vádhatóság álláspontja szerint a volt miniszterelnök a sukorói kaszinóberuházás ügyében azért döntött a telekcseréről, hogy egyoldalú, jogtalan előnyt biztosítson a befektetőknek.

MTI -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!