Hírek

2011.11.17. 16:25

Orbánék asztalhoz ülnek az IMF-fel

A magyar kormány megkezdi a tárgyalásokat egy új típusú együttműködésről a Nemzetközi Valutalappal az IMF éves gazdaságpolitikai konzultációjának keretében.

mti

A Nemzetgazdaság Minisztérium közleményében azt hangsúlyozza, hogy a magyar gazdaság növekedéshez elsősorban a "függetlenségünket kell megvédenünk, azt, hogy Magyarországot a piacokról tudjuk finanszírozni. Ezt az eurózóna elhúzódó válsága megnehezítheti." Ezért jó eszköz lehet egy újfajta, már a "saját érdekeink szerint berendezett, gazdaságunkhoz igazított együttműködés az IMF-fel", amely a régivel szemben nem csökkenti, hanem növeli az ország pénzügyi-gazdasági függetlenségét.

"Az újfajta megállapodás ugyanis – szemben a régivel – nem növeli az államadósságot, mivel nem hitelfelvételről szól, voltaképp egy biztosítást kötünk, amely növeli a befektetői biztonságot Magyarországon. Így lesz esélyünk a tervezett menetrend szerint beindítani a növekedést" - áll a közleményben.


Elemzők szerint védőhálót jelenthet a megállapodás

Több gazdasági szakértő szerint védőhálót jelenthet Magyarország számára, ha megállapodást köt az IMF-fel, ismét vonzóvá teszi a forint eszközöket, erősödhet a forint és javul az ország finanszírozhatósága is.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője elmondta: a tőzsdén és  forintpiacon is azonnal meglátszott a bejelentés súlya, a részvényárfolyamok megugrottak, a forint erősödött. Az IMF-fel kötött új megállapodás olyan védőhálót jelenthet Magyarországnak, amelynek köszönhetően jelentősen javul az ország nemzetközi befektetői megítélése - mondta. Egyfajta gazdaságpolitikai irányváltást is előrevetíthet a tárgyalások megkezdése.

Gabler Gergely, az Erste Bank elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy egy megállapodás segítheti az ország finanszírozását is. Emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban több kincstárjegy aukció is sikertelenül végződött, alacsony volt a kereslet, vagy túl magas a hozam. Mivel a befektetők kockázatkerülése, így a hozamok jelentős emelkedése mögött főleg nem a gazdasági fundamentumok helyzete áll, hanem elsősorban a befektetői félelmek és a bizonytalanság, az IMF megállapodás olyan védőhálót jelenthet, amely ismét vonzóvá teszi a forinteszközöket. Azt is hangsúlyozta: ez olyan "mentőmellény, amelyet csak akkor kell felvenni, ha tényleg baj van", valószínűleg Magyarországnak az IMF hitelére nem lesz szüksége ténylegesen, a megállapodással a piacról is tudja magát finanszírozni.

Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője azt mondta: az IMF megállapodás "pecsét" lenne a kormány gazdaságpolitikájára, azaz a nemzetközi szervezet rendben lévőnek minősítené a nem egészen átlátható államháztartási folyamatokat. Ha Magyarország aláír egy új hitelprogramot az IMF-el, akkor a befektetők számára egyértelművé válik, hogy működik az a védőháló, amelyet az utóbbi időben a pénzpiacok sürgettek - magyarázta Kondrát Zsolt.


Kuncsorgás vagy helyes döntés? Politikai reakciók

Az MSZP a kormányzati gazdaságpolitika bukásának beismeréseként értékeli, hogy a kabinet tárgyalásokat kezd a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egy új típusú együttműködésről. Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető azt nyilatkozta a hírre reagálva, hogy a jelenlegi helyzetben elkerülhetetlennek tartják az IMF-megállapodást. "Jobb későn, mint soha" - mondta, hozzátéve, kár az elmúlt másfél évért, "az országnak, az embereknek nagyon sokba került ez az ámokfutás, emberek millió fizettek százezrekkel többet a dilettáns gazdaságpolitika miatt". Az MSZP elnöke szerint fel kell tenni a kérdést, hogy a kormányfő és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, akik e gazdaságpolitikáért felelősek, levonják-e a szükséges következetést. "Várjuk, hogy Orbán Viktor tartva ígéretét az IMF-szerződés megkötése után távozik-e posztjáról" - mondta arra utalva, hogy a Népszabadság keddi számában azt írta: zárt körben a miniszterelnök korábban állítólag célzott arra, hogy "ha az IMF visszajön, én el...".

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) egyetért a kormány azon törekvéseivel, hogy minden eszközzel megőrizze az ország stabilitását és csökkentse kiszolgáltatottságát - mondta Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője csütörtökön. A KDNP frakció első embere kiemelte: az IMF-fel történő, új alapokon nyugvó tárgyalások biztonsági hálót jelenthetnek a magyar gazdaság számára. A forint erősödése is jelzi a lépés helyességét – mondta Harrach Péter, majd hozzáfűzte: remélik, hogy az IMF-fel folytatott tárgyalás gazdasági függetlenségünk megtartását és a piacok bizalmának visszaszerzését eredményezi.

A Jobbik értékelése szerint a kormány valószínűleg egy új, készenléti hitelkeret-megállapodást köt az IMF-el, vagyis "az eddigi ígéreteit megszegve, kudarcos gazdaságpolitikájának köszönhetően visszakuncsorgott az IMF-hez és ismét a valutaalap kegyeit keresi" - nyilatkozta Volner János, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese.
Volner János elmondta, hogy a harcos gazdaságpolitikai nyilatkozatoknak - melyeket pénzügyi szabadságharcnak titulált a kormány - lehetett volna alapja, de a lakosságot sújtó megszorító politikával eddig is az IMF igényeit szolgálta ki a kormány.

Az LMP szerint miután az utóbbi napokban látszott, hogy a magyar gazdaság nagyon súlyos helyzetben van, végre Orbán Viktor miniszterelnök is belátta, hogy egy országgal nem lehet hazárdjátékot játszani - mondta Vágó Gábor. A párt szóvivője kijelentette azt is, hogy ezek után Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek távoznia kell. Az ellenzéki szóvivő a tárgyalások kapcsán feltette a kérdést, "ha jött az IMF, akkor valóban elmegy Orbán Viktor?"
Hangsúlyozta, hogy pártjuk kíváncsi a tárgyalás pontos részleteire. Egyúttal azt is kijelentette, véleményük szerint most van itt az ideje annak, hogy a kormányfő összehívja az LMP által javasolt nemzeti gazdasági válságtanácsot, annak érdekében, hogy közösen találják meg a jelenlegi helyzetből kivezető utat. Matolcsy Györgynek, aki a "kiszámíthatatlanság és a bóvli szimbóluma" viszont távoznia kell, mert az ő gazdaságpolitikája miatt került ilyen állapotba a forint - mondta végül Vágó Gábor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!