Hírek

2011.11.14. 07:46

Hétfői sorsfordítás a parlamentben

Gyurcsány koalíciója, az eva és az önkormányzati vagyon államosítása is napirendre kerül hétfőn a parlamentben.

MTI

A megyei önkormányzati vagyon és a megyei fenntartású intézmények államosításáról, az alkotmánybírósági törvény elfogadásáról és az utcán élők megbüntetéséről dönt hétfőn az Országgyűlés. A jövő évi adótörvényekhez érkezett módosító indítványokról, így az egyszerűsített vállalkozói adó, az eva megszüntetéséről is szavaznak a képviselők. Emellett véglegessé válhat, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció csak fél év múlva alakíthat parlamenti frakciót.

Hétfőn döntenek a képviselők arról a kormányjavaslatról, amely állami tulajdonba adná a megyei önkormányzatok vagyonát és intézményeit, valamint a Fővárosi Önkormányzat egyes egészségügyi intézményeit. Cserébe az állam átvállalná a megyei önkormányzatok mintegy 180 milliárd forintos adósságát.

Zárószavazás lesz az Alkotmánybíróság hatáskörét a 2012. január 1-jén életbe lépő új alaptörvényhez igazító sarkalatos törvényről. Az akkor folyamatban lévő Ab-eljárások megszűnnek, feltéve, hogy a kifogásolt jogszabály utólagos vizsgálatát nem a kormány, az országgyűlési képviselők negyede vagy az alapvető jogok biztosa kérte.
Az előzetes napirend szerint szintén a hétfői ülésen határoz a Ház a jövő évi adótörvényekhez érkezett módosító indítványokról, így az eva sorsáról is. A kormány az adónem megszüntetését javasolja, míg a Fidesz szóvivője pénteken azt mondta: még folynak a viták, de hétfőn eldől, hogy lesz-e eva vagy sem.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!