Hírek

2011.11.17. 19:31

Egy évig még érlelődik az új köznevelési törvény

Az illetékes kormányhivatal fog tárgyalni azokkal az önkormányzatokkal, amelyek meg akarják tartani oktatási intézményeiket, és erre körülbelül egy évnyi időt adnak majd.

mti

Hoffmann Rózsa az új köznevelési törvény tervezetéről tartott szolnoki előadása kapcsán kiemelte: az oktatást nem szolgáltatásnak kell tekinteni, hanem közszolgálatnak, olyan állami feladatnak, amelyben a részvétel az állampolgár számára kötelező. A jogszabály azért kapta a köznevelési törvény elnevezést, mert a nevelés az a pedagógiai kategória, amely magába foglalja a ráhatások összességét, így az erkölcsi, az értelmi és a hazaszeretetre való nevelést is. Hoffman Rózsa elmondta, hogy az illetékes kormányhivatal fog tárgyalni azokkal az önkormányzatokkal, amelyek meg akarják tartani oktatási intézményeiket, és erre körülbelül egy évnyi időt adnak majd.
   


A nevelési feladatokból az következik, hogy a pedagógusnak időt kell adni a gyerekekkel való foglalkozásra. "Ha a tanár csak az óráját tartja meg, és utána elmegy másodállásba, amire ma rákényszerül az alacsony fizetése miatt, akkor ez a nevelési eszmény nem érvényesül" - mondta az államtitkár.Hoffmann Rózsa kiemelte: a készülő törvényben gondoskodnak majd a köznevelésben részt vevők munkájának az elismeréséről, így 2013 szeptemberétől jelentős mértékben emelkedni fognak a pedagógusbérek. Az államtitkár cáfolta, hogy egyeztetés nélkül készült volna el a törvénytervezet. Mint mondta, a koncepciót egy év hozták nyilvánosságra, éppen azért, hogy legyen idő annak megismerésére és véleményezésére.
   
"Az utolsó pillanatig befogadtunk minden olyan javaslatot, amely a törvény alapértékeit nem érintette, de tovább pontosítottuk, és ez a munka egészen a parlamenti végszavazásig folyik" - közölte Hoffmann Rózsa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!