Hírek

2011.11.02. 13:10

Bulldózerrel vitték a módosítókat

Buldózerrel vitte a parlamenthez költségvetési módosító javaslatait az LMP. Vágó Gábor a Kossuth téren azt mondta az újságíróknak, úgy érzik, hogy „a fideszes kétharmad közönyös falát csak egy buldózerrel lehet lerombolni”.

MTI

Egy sárga buldózer kanalában vitte a parlament elé költségvetési módosító javaslatait az LMP. A téren sétáló turisták közé lépésben begördülő jármű az utolsó métereken már nem csak a zöld, Munkát, levegőt! feliratú dobozt, hanem az oldalára felkapaszkodó Scheiring Gábor és Vágó Gábor képviselőket is szállította.

A képviselők, miután levették a több mint 250 módosító javaslatot tartalmazó dobozt, a kamerák előtt arról beszéltek, hogy elképzeléseiket egy „buldózer erejével” képviselik majd a költségvetési vitában.

Vágó Gábor azt hangsúlyozta, hogy habár a válság megmutatta, az elmúlt 21 év politikája megbukott, a Fidesz mégis „ezt a lejárt szavatosságú gazdaságpolitikát fokozza az elviselhetetlenségig”.

Emlékeztetett arra, hogy az előző évi költségvetési vitában körülbelül egymilliárd forintnyi módosítást sikerült elfogadtatniuk. Hozzátette, hogy a kabinet ezután viszont éppen ezeken a területeken rendelt el kétszer-háromszoros nagyságú zárolást.

Scheiring Gábor arra utalt vissza, hogy a kormányzat korábban három nagy ígéretet is tett, de ezek nem valósultak meg. Ezek közé sorolta, hogy a kabinet olyan adórendszerről beszélt, amelyikkel mindenki jól jár, egymillió munkahely megteremtésével kecsegtetett és kijelentette, hogy megmenti a bajba jutott hiteleseket.

A politikus azt hangsúlyozta, hogy saját módosító javaslataikkal vissza akarják adni azt a pénzt, „amit a Fidesz elvett az egykulcsos adóval”. Eközben forrásokat juttatnának a kórházaknak és iskoláknak, miközben megemelnék a tanárok illetve az egészségügyi dolgozók fizetését is.

Emellett létrehoznának egy közösségi, gazdaságfejlesztő és zöldberuházási alapot és négy százalékkal csökkentenék a járulékokat. Véleménye szerint ezzel a lépéssel már jövőre százezer „válságálló” munkahelyet tudnának létrehozni.

Elmondta azt is, hogy a bajbajutott hitelesek érdekében felállítanának egy nemzeti ingatlanalapot, bevezetnék a védett számlák és a kamatplafon intézményét.

A sajtótájékoztató végén a bulldózer, egy rendőrautó kíséretében átgurult a Ház északi kapujához, ahonnan már kézben vitték tovább a módosító javaslatokat tartalmazó dobozt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!