Hírek

2011.09.17. 08:40

Szakmát érettségi nélkül

Az érettségit nem adó szakképző középiskola intézményének bevezetését javasolják a mostani szakiskolák helyett a szülői szervezetek.

MTI

Az országos szülői szervezetek által javasolt új iskolatípusban valamennyi államilag elismert szakképesítés tanulható lenne a nyolcadik évfolyam befejezése után. A szakképző középiskolát arra az esetre tartanák jó megoldásnak, ha a tanulót nem vették fel valamelyik "elitképző" gimnáziumba vagy gyengébb tanulmányi eredménye miatt kitették onnan. A diákok ilyen helyzetben az új típusú szakképző középiskolában szakképesítést és középiskolai szakmai végzettséget szerezhetnének, ez azonban nem jelentene érettségit.


   
Keszei Sándor, a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének elnöke elmondta, hogy az új, alapvetően hároméves intézménytípust a szakiskolák helyett képzelik el.  Véleményük szerint ezek ugyanis ma nem adnak megfelelő iskolai végzettséget, és tudást a gyerekeknek. Mint mondta: megreformálnák az OKJ-rendszerét is, hogy ne legyen érettségihez kötve az egyes szakképesítések megszerzése.
   
A szervezet elvárásként között említi még az oktatási rendszerrel szemben, hogy szűnjön meg az "árnyékoktatás", vagyis ne kelljen különórára, előkészítőkre járatni a tanulókat, legyen hatékony a nyelvoktatás, a nyelvi érettségi pedig legyen egyenértékű a nyelvvizsgával.
   


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!