Hírek

2011.09.21. 07:53

Schmitt a chipsadót népszerűsíti Amerikában

Kedden folytatódott Schmitt Pál köztársasági elnök amerikai programja.

MTI

New Yorkban, a "világ második legnagyobb magyar tudományos központjában" élő tudósokkal találkozott, újabb csoportos állampolgársági eskütételen vett részt és magas kitüntetésben részesítette a magyar hagyományok újvilágbeli őrzőit kedden Schmitt Pál köztársasági elnök, aki az ENSZ Közgyűlésének 66. ülésszaka alkalmából tartózkodik az Egyesült Államokban.

"A magyar nemzet egységének megtestesítőjeként a legfontosabb feladatomnak tartom, hogy mindenütt találkozzak a helyi magyarsággal” – jelentette ki a Schmitt Pál a New York-i Magyar Tudományos Társaság ülésén.

A csoport, amely éppen egy évvel ezelőtt, az államfő előző ENSZ-beli látogatásának idején alakult meg, interaktív tudóshálózattá nőtte ki magát, amely kéthavonta szimpóziumokat szervez tekintélyes elismeréseket elért tagsága számára és aktív szerepet tölt be az amerikai és a magyar tudományos kapcsolatok építésében és a magyar tudomány előmozdításában.

A társaság elnöke, Bergou János fizikaprofesszor kijelentette, hogy a Magyar Tudományos Akadémia szellemi kapacitásának 15 százaléka New Yorkban, illetve a metropolisz környékén tevékenykedik.

"New York Budapest után a második legnagyobb magyar tudományos központ” – jelentette ki az MTI-nek nyilatkozva Bergou János. Mint mondta, a tudományos akadémia a Kárpát-medencében Erdélyben és a Felvidéken hozott létre kihelyezett tagozatott, de az amerikai metropolisz környékén – ahol mintegy félszáz egyetem működik - élő magyar tudósok létszáma meghaladja az említett határon túli területekét.

"Szerintem magyar matematikus itt több van, mint Magyarországon. A matematikus a legjobb magyar exportcikk” – mondta a KFKI volt kutatója, aki szomorúan állapította meg, hogy rendszerváltás egyik legnagyobb vesztese a tudomány volt.

"Azon vagyunk, hogy a diplomát szerzett emberek, a kutatók, a tudósok fedezzék fel a világot, szerezzenek minél több tudást, de végül maradjanak otthon, mert számunkra nélkülözhetetlen az ő tudásuk” – mondta az MTI-nek a köztársasági elnök.

Az államfő jelenlétében kedden 18-an tették le az állampolgársági esküt a New York-i magyar főkonzulátuson. A képviselet szervezésében ez volt az ötödik csoportos esketés az Egyesült Államokban, amelyek közül egyet Chicagóban egyet pedig Clevelandben tartottak meg. Észak-Amerikában korábban volt csoportos állampolgársági eskütétel Torontóban, Washingtonban és Los Angelesben is.

Schmitt Pál kedden este életművéért a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével tűntette ki Rabó Gyula Kossuth-díjas vegyészt, az MTA külső tagját, az Y zeolit savas formájának felfedezőjét és katalitikus eljárásának kidolgozóját. Az államfő a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adományozta Bálintitt Károlynak a szórványmagyarság és a magyar kultúra megtartásáért az egykori huszárokat összetartó Társaskör és az Amerikai Erdélyi Szövetség elnökeként, valamint a Transsylvania folyóirat kiadójaként kifejtett félévszázados munkássága elismeréseként.

Az államfő a Köztársaság Elnökének Érdemérmét nyújtotta át Kulcsár Sándor New York-i magyar lelkipásztornak az anyanyelv megtartásáért és honfitársai amerikai beilleszkedésének támogatásáért. Ugyanebben az elismerésben részesült idősebb Hajdu-Németh László, a New Brunswick-i Szent László Római Katolikus Egyházközség tanácsának elnöke és a városban működő Csűrdöngölő táncegyüttes alapítója és a fia, ifjabb Hajdu-Németh László, a Morgan Stanley humánerőforrás-osztályvezetője, a Csűrdöngölő jelenlegi vezetője a magyar nemzeti kulturális értékek megtartásáért.

A köztársasági elnök a nap folyamán összegző beszédet mondott a nem fertőző betegségekről megtartott ENSZ-konferencia záróülésén, ahol egyebek mellett szót ejtett a magyar „chipsadóról” is. A köztársasági elnök az MTI-nek elmondta, hogy a kezdeményezés nagy visszhangot váltott ki és még Michael Bloomberg, New York polgármestere is fontolóra vette, hogy bevezessen egy, az új magyar adóra emlékeztető intézkedést, amelynek célja az egészségre potenciálian ártalmas, magas só-, cukor- és zsírtartalmú ételek visszaszorítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!