Hírek

2011.09.19. 10:24

Pozsony is osztogatott állampolgárságot

Bár Pozsony ma bírálja Orbán Viktor kormányát, hogy tartós magyarországi lakhely nélkül osztogat állampolgárságot a külhoni magyaroknak, a múltban maga is ezt tette.

MTI

"1997 és 2005 között Szlovákia állampolgárságot adott olyan személyeknek, akiknek nem volt tartós lakhelyük Szlovákiában. 2005 után azonban a törvényt megszigorították, s azóta ez már nem volt lehetséges" - idézi a lap Grendel Gábornak, a szlovák belügyminisztérium szóvivőjének egyik korábbi nyilatkozatát.

"A minisztériumnak nincs pontos kimutatása arról, hány külföldön élő szlovák kapott állampolgárságot. A szlovák törvényt akkor szigorították meg, amikor Budapest komolyan mérlegelni kezdte, hogy tartós lakhely nélkül is állampolgárságot ad a külhoni magyaroknak" - olvasható a lapban.

Az újság szerint jelenleg külföldön élő szlovák csak akkor kaphat szlovák állampolgárságot, ha az utolsó három évben életvitelszerűen Szlovákiában élt. Más külföldieknek nyolc évet kell Szlovákiában élniük, hogy megkaphassák az állampolgárságot.

A külföldön élő szlovákok üdvözlik, hogy a jövőben szélesednek választójogaik, de hiányolják, hogy az interneten keresztüli szavazást az új jogszabály sem fogja engedélyezni - mondta Vladimír Skalsky, a Szlovákok Világszövetségének (SZS) elnöke a SITA kereskedelmi hírügynökségnek.

Eddig az állampolgársággal rendelkező külföldi szlovákok csak a parlamenti választásokon vehettek részt. A választási törvény most készülő módosítása szerint a jövőben bekapcsolódhatnak az elnökválasztásba és részt vehetnek a népszavazásokon is. A külföldi szlovák állampolgárok levélben adják le voksukat, vagy valamelyik külföldön létesített választási körzetben.

Skalsky szerint a módosított választási törvény lehetővé teszi majd, hogy a tartós szlovákiai lakhely nélküli állampolgárok a jövőben ne csak levélben szavazhassanak, hanem személyesen is bármelyik választási körzetben. Ehhez az útlevélen kívül csak egy igazolásra lesz szükségük, amely bizonyítja, hogy külföldön élő szlovák állampolgárok.

A hatályos választási törvény módosítását a szlovák belügyminisztérium az év végéig szeretné a kormány elé terjeszteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!